FOTO VIDEO Casimcea, comuna tulceană care a renăscut în ultimele două decenii

Primăria din Casimcea. FOTO Paul Alexe

Aflată la limita de sud a județului Tulcea, lângă granița teritorială cu județul Constanța, comuna Casimcea a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimele două decenii, iar acest lucru este în strânsă legătură cu momentul în care, în anul 2004, la conducerea administrației publice locale a fost ales liberalul Gheorghe Țilincă, un om al locului, profesor de educație fizică și sport la școala din localitate.

Comuna Casimcea a avut nevoie de foarte multe lucruri pentru a trece de la starea de subdezvoltare din perioada anilor 90, pentru a ajunge la un nivel cât de cât acceptabil pentru locuitorii comunei, pentru a le asigura un trai mai bun, ne introduce primarul în atmosfera de la începutul anilor 2000, când fenomenul de depopulare a satelor din componența comunei începuse să se manifeste din ce în ce mai acut. Acum, în toată comuna, sunt 2900 de locuitori. Când am venit în anul 1980, tânăr profesor, comuna avea 5000 de locuitori, rememorează Gheorghe Țilincă.

Imediat ce a devenit primar, împreună cu colaboratorii din consiliul local, a gândit un plan pe termen mediu și lung, menit să contribuie la dezvoltarea comunei, singura soluție de a stopa procesul de depopulare. Evident, primele proiecte pe care le-a demarat au avut în vedere infrastructura în cele șapte sate componente ale comunei.

Prima investiție majoră, demarată în anul 2004, a vizat alimentarea cu apă în Casimcea, satul reședință de comună. La momentul respectiv, Casimcea nu avea alimentare cu apă, decât fostul SMA avea, pentru ei, o rețea de alimentare cu apă. Lumea lua apă de la fântână, dar odată cu implementarea rețelei de alimentare cu apă în tot satul lucrurile s-au îmbunătățit.

Mai nou, din cauza secetei excesive, în ultimii ani am avut probleme la alimentarea cu apă, iar puțurile pe care le aveam nu mai făceau față. Din acest motiv, în acest an, am mai făcut un puț și am reușit să extindem debitul de apă, iar de la anul nu vom mai avea probleme, a explicat primarul.

Nu au fost neglijate nici celelalte aspecte conexe dezvoltării și modernizării infrastructurii din localitate, precum asfaltarea, rețeaua de canalizare sau iluminatul public.

„Am asfaltat 90 la sută din drumurile din interiorul localității, iar în 2015-2016 am reabilitat iluminatul public, schimbând toate lămpile cu unele pe LED, cu consum mic de energie. În momentul de față, lucrăm la rețeaua de canalizare, lucrarea se află la un stadiu de 80 la sută, iar dacă lucrurile merg bine sperăm ca în luna noiembrie să terminăm, iar până în vara anului viitor toate gospodăriile din sat să fie racordate.

Vreau să menționez că lucrările la canalizare nu s-au făcut pe mijlocul străzii, ci pe părțile laterale, pe lângă curțile oamenilor, astfel încât să nu stricăm asfaltul. Peste tot pe unde trece canalizarea avem proiecte de realizare a trotuarelor și a rigolelor de scurgere a apei, cu intrări în curțile oamenilor, pietonal și pentru mașini, a punctat Gheorghe Țilincă.  

În perioada actuală, primăria a înaintat studiul de fezabilitate pentru racordarea la rețeaua de alimentare cu gaze naturale a comunei Casimcea.

În momentul în care se va da drumul la acest mult discutat proiect național de investiții, Anghel Saligny, vom depune și noi studiul de fezabilitate. Conform proiectului, gazele se aduc din zona Ceamurlia de Jos, de la 18 kilometri de comuna noastră, a adăugat primarul din Casimcea.

Administrația publică locală s-a preocupat în permanență și de aspectul estetic al comunei, amenajând o serie de parcuri, locuri de joacă pentru copii, dar și de relaxare pentru locuitorii din Casimcea. În acest moment, satul beneficiază de aproape opt hectare de parcuri și spații verzi, iar lucrurile nu se opresc aici.

Se poate vedea, în fața primăriei, la căminul cultural, avem parcul din centrul localității, unul foarte bine întreținut, pe care îl vom extinde. Am cumpărat două loturi de pământ apropiate, însumând vreo 7000 de metri pătrați, unde vom face un parc de agrement pentru copii, cu pistă pentru biciclete, cu piste pentru sporturi extreme.

Tot în zona centrală ne-a preocupat foarte mult problema parcărilor, pentru că și la noi a crescut numărul propietarilor de mașini. Avem o parcare, lucrăm acum la extinderea ei. Tot în centru avem în vedere să realizăm o altă parcare, una care să îmbine spațiul locurilor de parcare cu spațiul verde. Pe mijloc este o fâșie de pământ, pe care amenajăm un spațiu verde, iar acolo vom pune patru sculpturi, busturi ale unor personalități ale comunei. Există și un zid, pe care dorim să-l pictăm, va fi un loc foarte frumos, a dezvăluit Gheorghe Țilincă.

Fost cadru didactic, primarul Gheorghe Țilincă a făcut o prioritate din asigurarea unor condiții de învățământ cât mai bune pentru copiii comunei, chiar dacă numărul acestora scade dramatic de la an la an.

“Când am venit, în 1980, la școală, în ciclul primar, funcționau câte două clase paralele, pe an de învățământ, la fel în ciclul gimnazial, toți fiind numai copii ai locului. Acum, copiii sunt aduși din toate localitățile apropiate și avem doar câte o clasă, vă dați seama cât a scăzut efectivul de elevi, a spus primarul.

Astfel, în satul Casimcea, administrția publică locală a reabilitat școala pentru clasele I-IV, o clădire construită în 1965. Lucrările au avut în vedere reabilitarea termică, dotarea cu centrală proprie, grupuri sanitare în interior, dotare cu materiale didactice, calculatoare, iar în curtea școlii a fost realizat un teren de sport cu gazon sintetic. Lângă școală, se află grădinița, care funcționează într-o clădire ce datează dinaintea celui de-al doilea război mondial.

Acolo a fost sediul primăriei, apoi a devenit grădiniță, clădire pe care am reabilitat-o în urmă cu câțiva ani, din fonduri proprii, iar acum arată foarte frumos, are un părculeț în față, locuri de joacă, iar în interior are toate dotările necesare timpurilor actuale”, a explicat Gheorghe Țilincă.

În momentul de față, se află în plin proces de reabilitare școala veche din sat, un proiect cu finanțare europeană, de aproximativ 2,8 milioane lei, lucrările fiind pe final.

Acolo vor învăța elevii de la ciclul primar, iar la școala mare vor învăța elevii de la ciclul gimnazial, astfel încât toți elevii să învețe într-un singur schimb, a mai spus primarul.

Trebuie remarcat că primăria a achiziționat un teren, chiar în imediata apropiere a școlii vechi, unde va fi construită o mică sală de sport, în care să se desfășoare orele de educație fizică, pentru ambele cicluri de învățământ, în perioadele în care vremea nu permite desfășurarea acestora în aer liber.

Tot pentru îmbunătățirea procesului de învățământ și pentru o mai bună relaționare între profesori, părinți și elevi, primăria a implementat, în ultimii doi ani, catalogul electronic la școlile din comună.

Casimcea este localitatea care l-a dat culturii românești pe marele scluptor Ion Jalea, iar acest lucru trebuie, evident, pus în evidență. Desigur, căminul cultural din localitate poată numele acestuia, iar în frumosul părculeț din fața clădirii sunt amplasate două busturi, care flanchează aleea de intrare în căminul cultural, unul al lui Ion Jalea, celălalt al tatălui artistului, realizat și donat de Ion Jalea. Fost membru titular al Academiei Române, artistul a realizat o serie de lucrări celebre, multe dintre acestea aflate în secția ce îi poartă numele din cadrul Muzeului de Artă din Constanța.

Clădirea căminului cultural a fost ridicată prin anul 1966, iar până în urmă cu câțiva ani nu a mai fost renovată și intrase într-o degradare destul de avansată. În urmă cu patru ani de zile, cu fonduri de la CNI, am realizat reabilitarea, iar acum avem un cămin cultural modern, dotat cu aparatură modernă, în care se desfășoară activități culturale, precum cercul de pictură, dar organizăm și diferite activități culturale și întâlniri festive, precum cea în care invităm toate cadrele didactice care activează sau au activat la școlile din comună, a povestit primarul.

Un alt proiect de amploare, aflat în derulare, este cel al Muzeului Satului, unde lucrările de amenajare sunt în fază avansată. Clădirea este una cochetă, fost conac boieresc, apoi primărie, care a aparținut celei mai bogate familii din zonă, înaintea venirii regimului comunist.

Este un muzeu în care vom expune multe lucruri vechi, care au aparținut familiilor de aici, cu o sală a personalităților comunei, începând cu sculptorul Ion Jalea, precum și alte personalități cu care noi ne mândrim, a mai spus Gheorghe Țilincă.

În ceea ce privește viața sportivă, administrația publică locală s-a preocupat să ofere copiilor și tinerilor condiții optime de practicare a sportului, dovadă stând baza sportivă, cu teren sintetic, dar și terenul de fotbal, cu un gazon îngrijit și care arată impecabil.

Am avut echipă de fotbal, cam cinci ani de zile, din care patru a fost campioana județului Tulcea, însă cheltuielile era destul de mari și n-am mai avut sponsori, astfel că ne-am aplecat atenția asupra echipelor de copii. Încurajăm și sprijinim echipele școlare de fotbal, atât la băieți, cât și la fete, de care se ocupă cu pasiune profesorul de sport, un cadru didactic tânăr, care face o treabă extraordinară, copiii noștri ajungând campioni școlari județeni, a mărturisit, cu mândrie, primarul.

Totuși, Gheorghe Țilincă consideră că sunt, în continuare, multe lucruri de făcut, iar una dintre problemele stringente ale comunei o reprezintă lipsa unui cadru medical permanent, chiar și în condițiile în care dispensarul din Casimcea este unul nou, dotat cu aparatură modernă. În momentul de față, medicul care îi deservește pe cei aproape 3000 de locuitori ai comunei vine doar două zile pe săptămână, de la Ciucurova.

Am reabilitat dispensarul din comună, avem un dispensar nou, modern, frumos, dotat cu aparatură modernă, mobilier modern… În încercarea de a atrage în comună un medic permanent, în curtea dispensarului, acum construim o locuință a doctorului, care este finalizată în proporție de 70 la sutăm sperăm să o finalizăm în această toamnă, a mai spus Gheorghe Țilincă.

Deși nu este o comună foarte mare, iar situarea geografică nu este în calea drumurilor ce leagă localitățile mari, precum Tulcea, Hârșova sau Constanța, printr-o politică înțeleaptă de atragere a unor investitori, administrația publică locală a reușit să asigure comunei un buget decent.

Fostă așezare în care creșterea animalelor și agricultura reprezentau principalele ocupații, Casimcea a devenit acum un pol important pentru cei care au investit în energia verde, iar peisajul dominat de instalațiile eoliene este unul impresionant. Lucrurile nu se opresc, însă, aici, noi investitori dorind să profite de vânturile puternice de pe dealurile Casimcei, iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru bugetul comunei și, implicit, pentru bunăstarea locuitorilor săi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*