FOTO VIDEO Ansamblul Folcloric Casimcea prezintă obiceiurile Dobrogei în țară și în străinătate. Primarul Gheorghe Țilincă: “Am înființat ansamblul să ducem și prin alte locuri tradițiile noastre în ceea ce privește dansul popular”

Primarul comunei Casimcea, Gheorghe Țilincă. FOTO TLnews.ro

Se spune că folclorul local este poarta spre identitatea culturală a unei comunități. Nicăieri nu se poate vedea mai bine acest lucru, ca în județul Tulcea, în comuna Casimcea. Ansamblul Folcloric înființat aici în anul 2011 are în componenţă 70 de copii cu vârste între 7- 14 ani , care au învăţat să ducă mai departe tainele dansului tradiţional.

“Fiecare comunitate se identifică prin tradiții și prin obiceiuri. La fel și noi, comuna Casimcea. Ideea de a înființa o formație artistică la nivel de școală generală ne-a venit așa, gândindu-ne că după Revoluție aproape toate tradițiile și obiceiurile din comunitățile locale s-au cam dat la o parte, tineretul de astăzi e mai receptiv la Valentine’s Day sau la Halloween decât la Drăgaica noastră sau la dansurile populare, și am zis că aceste lucruri trebuiesc păstrate și duse mai departe.

În această idee, în 2011 am înființat Ansamblul Folcloric “Doina Casimcei” având un coregraf tânăr, ambițios pe Marian Coman. De atunci și până acum s-au perindat prin ansamblul nostru, cred că peste 150 de copii, dacă nu și mai bine!” spune primarul Gheorghe Ţilincǎ.

O comună se prezintă cel mai bine în țară și în străinătate prin obiceiurile ei, iar autoritățile locale din Casimcea cred că ele pot fi arătate lumii întregi prin cântecele și dansurile locale din zonă. Ansamblul Folcloric a împlinit 9 ani de viață și a adunat în palmares diplome și premii cât să umple un perete.

În momentul de față funcționeză pe trei niveluri de vârstă: la grupa mică sunt copiii de 6 ani, iar la grupa mijlocie și grupa mare sunt copiii de clasa 6-a, a 7-a și a 8-a. Ansamblul Folcloric din Casimcea este unul dintre cele mai titrate grupuri artistice ale Dobrogei.

“Am participat aproape la toate concursurile din țară: la Iași, la Suceava, la Târgu Jiu, la Craiova, unde am câștigat premii importante. Nu ne-am oprit la concursurile din țară, ci am fost și în străinătate: Macedonia, Bulgaria, Polonia, Austria, Moldova. Am înființat acest ansamblul nu doar să învețe copiii să danseze, ci să ducem și prin alte locuri tradițiile noastre în ceea ce privește dansul popular.

Copiii ăștia sunt oglinda noastră și în aceeași măsură și viitorul nostru: cu cât sunt mai instruiți, cu cât sunt mai bine pregătiți cu atât societatea noastră în care credem atât de mult, se va transformă și se va schimbă în bine!” spune cu mândrie nedisimulată primarul din Casimcea, Gheorghe Ţilincǎ.

La Casimcea, copiii învață că dansul popular este o manifestare a spiritului și identității naționale. Micuții din comună au un bagaj artistic bogat și variat, exersat în dansuri simple și line, dar și în cele vii, energice și îndrăznețe. Jocurile populare românești pe care ei le arată lumii pe scena de spectacol, ridică publicul în picioare, iar micii artiști sunt răsplătit cu aplauze, urale și ovații.

Cursurile de dans popular îi aduc pe copii în contact cu portul, tradițiile și obiceiurile care se regăsesc în diferite colțuri ale Dobrogei, iar profesorii de dans specializați în folclor le arată magia dansului popular plin de muzică, armonie și voie bună. De altfel Casimcea este și gazda unor festivaluri populare de gen, cum ar fi de exemplu “Cununa Dansului și Portului Popular Nord-Dobrogean”

“Copiii au reușit să viziteze orașe renumite din țară și au reușit să și câștige trofee cu foarte multă muncă. Recent au ajuns în Viena. Am vizitat Târgul de Crăciun și acolo am susținut un spectacol pentru austrieci care au fost și sponsorii noștri: am achiziționat 80 de costume populare tradiționale nord dobrogene cu ajutorul lor și au fost fascinați de dansurile noastre.

Am avut o seară românească și am vizitat și Târgul de Crăciun. Copiii au fost extraordinar de încântați, dar nu numai acolo: am ajuns și în Moldova, la Strășeni, la Chișinău. În Strășeni chiar avem o primărița cu care urmează să ne înfrățim și copiii au văzut și un altfel de viață pentru că au fost profund impresionați de ceea ce au văzut acolo” spune Petruța Pasăre, secretarul  organizației non-guvernamentale “Ion Jalea”.

Foclorul este o comoară transmisă dintr-o generație într-alta, comoară pe care avem datoria să o ocrotim și să o lăsăm moștenire mai departe. Simplul fapt că ansamblul din Casimcea există, este un prilej imens de bucurie. Copiii de acolo ne arată cu fiecare succes al lor că reușim să conservăm tradițiile și obiceiurile noastre ca popor. Și când ei urcă pe scenă, este o sărbătoare a vieții și a spiritului nostru ca popor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*