FOTO Revelionul pe rit vechi, sărbătorit de comunitatea rușilor lipoveni din Sarichioi și Jurilovca

Lipovenii își primesc musafirii îmbrăcați în straie tradiționale și cântece specifice. FOTO Cătălin SCHIPOR

Județul Tulcea este printre puținele locuri în care se mai ține tradiția sărbătorilor pe rit vechi. Acest lucru se menține în comunitățile de ruși lipoveni sau ucrainieni. 

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, după calendarul vechi, cel după care se orientează comunitățile sus amintite, s-a sărbătorit revelionul. Pe 14 ianuarie, este o mare sărbătoare și importantă pentru ei – Sfântul Vasile cel Mare. Pentru aceste ocazii, oamenii se pregătesc după vechile tradiții, atât acasă, cât și la biserică.

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), alături de Consiliul Județean Tulcea, primăriile Jurilovca și Sarichioi, a organizat un prim Press Trip de iarnă, la care au participat 30 de jurnaliști români, din presa centrală, regională și locală, susținuți de partenerul pentru mobilitate, Memento Bus (by Christian Tour).

Evenimentul, desfășurat în perioada 12-14 ianuarie, a avut ca principal obiectiv promovarea ofertei turistice complexe a județului Tulcea, în contextul sărbătorilor de iarnă de rit vechi, jurnaliștii participând inclusiv la petrecerea de Revelion, organizată comuna Sarichioi, cea mai mare comunitate de ruși lipoveni din România.

Programul a conținut prezentarea ofertei turistice permanente a municipiului Tulcea, și a localităților din zona continentală a judeţului şi din Delta Dunării: Jurilovca, Vișina, Sarichioi, Enisala, Crişan – Mila 23, Sf. Gheorghe şi Lunca. Jurnaliștii au fost familiarizați cu multiculturalismul din Dobrogea și au participat la spectacole de folclor autentic, oferite de grupurile de artiști locali de la Jurilovca, Sarichioi şi Ceamurlia.

Excursiile tematice la care au participat jurnaliștii le-au dezvăluit frumusețea complexului lagunar Razelm (Razim) – Sinoe, poziția maiestuasă a cetății antice Argamum, la Capul Doloșman, îmbinate armonios cu tradiţiile şi obiceiurile religioase din Sarichioi, Jurilovca și Lunca, la care s-a adăugat prepararea bucatelor tradiționale și vizita la „Gospodăria Vie” din satul Vișina.

Programul propus de AMDTDD pentru a permanentiza turismul în Delta Dunării și în Dobrogea de Nord a dat primele roade, iar agențiile ar putea lansa noi pachetele turistice și noi circuite complexe, pentru vizitatorii români și străini.

„Noi am gândit o strategie în aceste sens, iar pentru implementarea ei este nevoie de toţi cei implicaţi în activităţile de turism şi în cele conexe, din Delta Dunării şi Dobrogea de nord, dar şi de agenţiile de turism. Asociaţia vrea să-i unească pe toţi, pentru promovarea noului concept care ar putea fi brandul deceniului şi cel mai important pariu câştigat cu turismul din România, adăugând sezonul rece la oferta deja existentă din Delta Dunării şi Dobrogea de nord”, a declarat Cătălin ȚIBULEAC, președintele AMDTDD.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*