FOTO O casă din municipiul Tulcea a fost spulberată în urma unei deflagrații ca urmare a scăpărilor de gaze de la o butelie

Casa bătrânei a fost spulberată de deflagrație. FOTO ISU Delta Tulcea

Locuința unei bătrâne a fost distrusă, iar aceasta a fost rănită în urma unei explozii provocate de gazul scăpat dintr-o butelie. Evenimentul a fost înregistrat sâmbătă dimineață, la fața locului intervenind echipaje ale pompierilor și Serviciului de Ambulanță.

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea din cadrul ISU Delta au fost alertați în jurul orei 7.20 despre producerea unei deflagrații generate de o butelie GPL la o casă din municipiul Tulcea.

La fața locului a fost trimis un echipaj SMURD, o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare grea, un ofițer și zece subofițeri au răspuns solicitării.

La fața locului a fost identificată o persoană de sex feminin de 83 de ani, în stare stabilă, cooperantă, care a fost preluată de ambulanța SAJ pentru a fi transportată la Spitalul Județean Tulcea. A mai fost extrasă încă o butelie GPL.

Deflagrația nu a fost urmată de incendiu.

Reguli și măsuri de apărare împotriva incendiilor la utilizarea buteliilor GPL:

Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este de aproximativ două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi de la parter sau etaje.

Încăperile în care se instalează butelii vor avea cel puţin o fereastră spre exterior şi volumul minim de 10 m3 pentru fiecare butelie; bucătăriile, băile şi oficiile vor avea volumul minim de 7,5 m3, în cazul utilizării unei singure butelii.

Pentru uz casnic este permisă utilizarea a maximum 2 butelii într-o încăpere.

Butelia se amplasează la o distanţă de 1 m. de aparatul de utilizare (aragaz).

Dacă se constată scăpări de gaze la robinetul buteliei, se montează la loc piuliţa de siguranţă şi capacul de protecţie, se scoate imediat butelia în aer liber (curte, balcon), se aeriseşte încăperea prin deschiderea uşilor şi ferestrelor cel puţin 30 de minute şi se anunţă imediat firma distribuitoare pentru schimbarea buteliei defecte.

Este interzisă montarea regulatorului de presiune fără garnitură, cu garnitură improvizată, folosită sau defectă.

Este strict interzis a efectua verificarea etanşeităţii cu foc, aceasta putând conduce la grave accidente.

Se va folosi numai furtun standardizat, având lungimea de 1-1,1 m. Furtunul de cauciuc, datorită îmbătrânirii, se va înlocui la 2 ani de la data fabricării. Capetele furtunului se vor asigura cu coliere metalice, pentru a nu se desprinde în timpul funcţionării instalaţiei.

Este interzisă trecerea furtunului dintr-o încăpere în alta.

Este interzisă utilizarea instalaţiei de aragaz nesupravegheată.

Este interzisă depozitarea buteliilor de rezervă, pline sau goale, în încăperi în care se doarme, în băi, în wc, în garaje, pe coridoare, în casa scării, în apropierea surselor de căldură, în încăperi cu mediu corosiv, exploziv sau cu pericol de incendiu.

Buteliile goale vor fi schimbate numai prin distribuitori autorizaţi.

Este interzisă utilizarea buteliilor şi aparatelor de ardere în încăperi în care se doarme.

Este interzisă blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea sau înălţimea liberă de circulaţie ori care prezintă pericol de incendiu sau explozie.
În casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor se interzice depozitarea de materiale, mobilier sau obiecte, care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenţie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*