FOTO A fost sfințită pictura bisericii ,,Sf. Treime” a mănăstirii Cocoș

A fost sfințită pictura bisericii mari a mănăstirii Cocoș. FOTO Episcopia Tulcii

Biserica mare cu hramul ,,Sf. Treime” a Mănăstirii Cocoș, din Episcopia Tulcii s-a îmbrăcat în haine alese de mare sărbătoare, pentru slujba de sfințire a picturii interioare.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor au oficiat pe 4 noiembrie, Sfânta Liturghie arhierească în sobor, înconjuraţi fiind de ieromonahi şi preoţi şi foarte mulţi credincioşi, atât din Tulcea, Galaţi, Constanţa, Sibiu, precum şi alte zone ale ţării (Neamț, Iași)

S-a marcat astfel solemn momentul încheierii lucrărilor de împodobire a bisericii cu scene religioase în mozaic, o adevărată capodoperă artistică, pentru care s-a lucrat timp de 15 ani, începând cu anul 2003.

În cadrul Sfintei Liturghii, dar şi la finalul slujbei prin slujba parastasului, au fost pomeniţi toţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului lăcaş de la zidirea lui încoace, precum şi stareţii sfintei mănăstiri de la întemeiere până în vremea noastră. Tot aici, au fost pomeniţi cu mare cinste, toţi episcopii de la Dunărea de Jos şi Tomis, începând cu P.S. Melchisedec Ştefănescu şi sfîrşind cu IPS Lucian Florea care s-au dedicat, îngrijit şi jertfit pentru bunăstarea sfintei mănăstiri Cocoş.
Tot la Sfânta Liturghie s-au făcut cereri şi rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru toată purtarea de grijă şi binefacerile revăsate asupra obştii mănăstirii, slujitorilor, închinătorilor şi binefăcătorilor sfântului lăcaş la la întemeiere până astăzi.

La sărbătoarea de astăzi creştinii participanţi la slujbă au putut să venereze Moaştele Sfinţilor Mucenici Zoticos, Atalos, Kamasis şi Filipos, care se găsesc la mănăstire încă de la descoperirea lor la Niculiţel în anul 1971.
Cuvântul de învăţătură cu referire la Duminica bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr a fost rostit de către P.S. Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

În cuvântările rostite la final de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și P.S. Visarion, Episcopul Tulcii s-a evocat semnificația sfințirii bisericii și a picturii din ea și, prilejuit de aniversarea centenarului Marii Uniri a românilor din anul 1918 și a împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România, rolul vetrei monahale de la Cocoș în păstrarea sentimentului românesc în anii de dinainte de 1878, cât și după acestă perioadă, valoarea şi importanţa mănăstirii Cocoş între celelalte mănăstiri dobrogene.

La sfârșitul slujbei, în semn de apreciere pentru munca deosebită depusă pentru înfrumusețarea bisericii cu scene în mozaic, Pcuv. Lazăr Movileanu a fost hirotesit întru Protosinghel, iar d-nul Virgil Moraru din Iași, autorul lucrării în mozaic, a primit act de apreciere.

Actuala biserică construită între anii 1911 – 1913, după planurile celebrului arhitect Toma Dobrescu din București, se găsește pe amplasamentul vechii biserici, demolate în anul 1910 pentru construcţia celei noi.

Biserica este construită în stil bizantin, în formă de cruce, altar, naos, pronaos, pridvor închis şi pridvor deschis.
Pictura iniţială a bisericii a fost realizată în stil neobizantin de către pictorul italian Francisco de Biasse, între anii 1914 – 1916, restaurată ulterior de către Anatolie Cudinov în perioada 1957 – 1958.

Mănăstirea Cocoș este cea mai veche dintre mănăstirile dobrogene, înființată în anul 1833, ea reprezentând în perioada dominației otomane asupra Dobrogei, flacăra spiritualității și culturii românești din acest spaţiu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*