Festivalul RowmaniaFEST – vâslim pentru comunități durabile, a ajuns la a zecea ediție

Festivalul RowmaniaFEST - vâslim pentru comunități durabile, a ajuns la a zecea ediție. FOTO Primăria Tulcea

Festivalul RowmaniaFEST – vâslim pentru comunități durabile, care are loc între 4 și 10 septembrie, a ajuns la a zecea ediție. Festivalul include două zile de evenimente în Tulcea și patru zile de vâslit în Deltă (Tulcea – Sf. Gheorghe), în cadrul Caravanei Apele Unite ale României.

„Cea de-a zecea ediție a festivalului RowmaniaFEST vorbește mai ales despre responsabilizarea cetățenilor, despre educație pentru reducerea risipei și despre înțelegerea efectelor pe care le au activitățile noastre asupra apelor. În plus, pune în valoare mai multe zone cu potențial în atragerea turiștilor în Tulcea (precum promenada Zaghen) și vine cu noutăți notabile: concerte în premieră națională, video mapping, intervenții artistice și proiecții de filme la Gară”, au transmis reprezentanții Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Festivalul debutează sâmbătă, 4 septembrie, începând cu ora 15.00, cu Descoperă Rowmania – competiția de vâslit în canotci pe lacul Ciuperca și cu o serie de ateliere pentru copii (fotografie, păpuși zburătoare din elemente naturale etc).

Seara are loc un spectacol de video mapping, pe Gara Tulcea, simultan cu proiecția unui film mult-așteptat de public și oferit în avanpremieră la Tulcea de Transilvania Film, România sălbatică (2021, r: Dan Dinu și Cosmin Dumitrache), în prezența realizatorilor, care vor rămâne la o sesiune de întrebări și răspunsuri după proiecție.

Duminică, pe 5 septembrie de la ora 09.00, vom începe ecologizarea Promenadei din zona Zaghen, de la intrarea în Tulcea dinspre Mahmudia/Murighiol, pentru a reda atât tulcenilor, cât și turiștilor, un loc din care pot admira mini-delta și orașul de la înălțime. În semn de apreciere, persoanele care participă la acțiunea de ecologizare/igienizare au locuri asigurate în fața scenei la concertul din aceeași seară.

După-amiază, la Lacul Ciuperca, tradiționala competiție pescărească Ivan Patzaichin se transformă într-o demonstrație de îndemânare între copiii din clubul Călăuzele Apelor – clubul copiilor din Deltă, care și-au construit cu mâinile lor câte o canotcă. Tot atunci – au loc ateliere pentru copii (construcție de machete de bărci) și adulți (instrumente de navigație antice și medievale).

De la ora 18.00, la Casa Avramide, are loc deschiderea oficială a Festivalului, care constă în vernisarea expoziției Navigația pe Dunăre (curatoriată de Institutul Cultural Maghiar din București), care prezintă transporturile și relațiile de comerț din secolul al XIX-lea dezvoltate pe Dunăre.

Evenimentele din Tulcea se încheie în forță, la Gară, pe 5 septembrie de la 19.30, cu concertul celei mai mari mișcări muzicale din România – formația Subcarpați, care are ca invitați trupa Tumbe (cu repertoriul în aromână) și corul lipovenesc Rusalca de la Mila 23. În deschidere, de la 19.30 – Folk Band Ruskyi Ritm.

Toate evenimentele și activitățile din cadrul Festivalului se vor desfășura respectând măsurile sanitare de protecție și prevenție împotriva infecției SARS-CoV-2, impuse în Tulcea. Accesul la concert se va face exclusiv pe baza prezentării certificatului de vaccinare (însoțit de un act de identitate valid, în original), a unui test RT-PCR Negativ (efectuat în urmă cu maxim 72 ore) sau a unui test antigen rapid (efectuat în urmă cu maxim 24 de ore) sau dovedind trecerea prin boală.

Pe perioada Festivalului, la Gară va fi instalat un punct mobil de vaccinare anti COVID-19. Acesta va fi deschis de vineri până duminică, între orele 16.00 – 20.00. Sunt disponibile vaccinurile produse de companiile Pfizer BioNTech și Johnson & Johnson.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*