Festivalul Internațional de Teatru ,,Tragos” revine la Tulcea cu a XVII-a ediție

Festivalul de teatru TRAGOS

Miercuri, 25 septembrie, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani a participat, alături de primarul Constantin Hogea și viceprimarul Andaluzia Luca, la conferința de lansare a celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru ,,Tragos”.

Evenimentul se va desfășura în perioada 26 septembrie – 9 octombrie, în organizarea Teatrului ,,Jean Bart” Tulcea, cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și al Primăriei Municipiului Tulcea. Din partea organizatorului au participat la conferință managerul Centrului Cultural „Jean Bart“, Ionuț Paul Ștefan și directorii de festival Cristian Naum, director artistic al centrului cultural, și Nelu Serghei, consultant artistic și întemeietorul acestui festival în 1993.

„Nu este puțin lucru să reușești să ții acest festival în viață, dar iată că instituția noastră reușește să sprijine și în acest an evenimentul. Ne dorim să investim cât mai mult în cultură și mă bucur că atât noi cât și Primăria Municipiului reușim să ne dăm mâna, din nou, pentru a sprijini un alt proiect cultural.
În ceea ce înseamnă viață culturală, Tulcea este mult peste alte municipii mari, care cu mai mulți bani, cu infinit mai multă putere, nu reușesc să se apropie de noi în ceea ce înseamnă evenimente culturale. Nu o spunem noi, ci o spun ei. Fac un apel către toți tulcenii să participe la aceste zile minunate ale teatrului tulcean. Vreau să felicit echipa Centrului Cultural Jean Bart pentru că reușesc an de an să ne facă pe noi, tulcenii, să ne simțim mândri“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

Festivalul de Teatru “Tragos” a debutat în anul 1993, organizatori fiind Centrul de Conservare a Tradiţiei Populare şi, pe atunci, Inspectoratul pentru Cultură Tulcea.

După succesul aproape neaşteptat al primei ediţii, festivalul începe să fie curtat de trupe cu performanţe notabile, atât în ţară, cât şi în străinătate. Astfel, ecoul festivalului de la Tulcea trece graniţele, urmarea fiind solicitările de participare din străinătate.

Din anul 1999 îşi încetează existenţa, motivul fiind lipsa fondurilor financiare şi a interesului manifestat de autorităţile locale.

În anul 2012, după ediţia a XII-a, festivalul mai trece o dată pe linie moartă de unde pleacă din nou la drum în 2015, cu o garnitură de elită. Calitatea spectacolelor din repertoriul acestei ediţii îl recomandă şi pe viitor ca festival de marcă.

Ca și în anii precedenți, organizatorii Festivalului au invitat la această ediție spectacole de înaltă calitate, din repertoriile Teatrelor de Stat sau particulare din capitală ori provincie, cât și din Republica Moldova. Vor fi două săptămâni de magie, la care tulcenii sunt invitați să fie părtași, de pe 26 septembrie până pe 9 octombrie a.c..

La fel ca și în anii trecuți, unele spectacole vor fi cu intrare liberă, iar pentru toate celelalte, biletele se pot procura de la Agenția de Bilete a Teatrului „Jean Bart”. Se mai pot achiziționa, de asemenea, și abonamente pentru Festival, pentru care se obține și o reducere. Abonamentele nu includ spectacolele pentru copii și nici reprezentațiile de la Sala Studio.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*