FOTO VIDEO Cetatea Troesmis – cel mai bun exemplu că munții Măcinului pot să se dezvolte cu ajutorul istoriei și tradițiilor, într-un cadru natural. Prima ediție a Festivalului Cetăților Romane a cucerit publicul

Festivalul Cetăților Romane, prima ediție Turcoaia 2018. FOTO: TLnews.ro

O idee încolțită în mintea unui tulcean pasionat de antichitate a devenit un eveniment strălucit pus la cale de Primaria comunei Turcoaia și Consiliul Local. Festivalul Cetăților Romane a debutat cu primul său episod pe ruinele cetății Troesmis din apropierea localității tulcene. A fost o reconstituire istorică a vremurilor de demult, îmbinată cu serbări și cu petreceri, mâncare bună, vin de calitate și distracție pe măsură.

“Vrem să legăm festivalul de anumite puncte forte din localitate: Lacul Iacobean care deja s-a consacrat ca punct turistic în zonă, cetatea Troesmis care este, practic, o legendă vie în urbea noastră și vrem să fie o reușită atât din punct de vedere istoric cât și cultural. Pentru noi a fost o provocare pentru că este prima ediție; vrem să gestionăm acest festival în favoarea noastră, vrem să-i dăm o continuitate ca să se dezvolte și turismul în zonă” spune Stelian Bălan, primarul comunei Turcoaia.

Turiștii și localnicii care au ajuns la Turcoaia în timpul Festivalului au tras cu arcul, au îmbrăcat costume de gladiatori, au urmărit antrenamentele celor mai faimoși luptători ai Imperiului Roman și s-au delectat cu mâncărurile specifice locului.

Cetatea Troesmis aflată la 2 kilometri de comuna Turcoaia, a fost un important punct strategic în antichitate, cea mai veche mențiune a sa fiind în opera “Ponticele” lui Ovidius. În jurul anului 100 e.n. era un important centru militar roman înconjurat de o așezare civilă în care locuiau mesteșugari și negustori.

Acum, un tânăr iubitor de istorie a reușit să aducă la viață pentru un weekend, bătrânele pietre antice, realizând împreună cu Primăria din comună, un festival istoric. “Autorul moral” se numește George Breazu, iar Asociația pe care o conduce se intitulează “Măcinii mei de piatră”.

“Acum un an de zile am fost în Galați la un festival de gen în care mai multe asociații de reconstituire istorică au pus în valoare o parte din istoria României, și n-a fost ceva extraordinar, ca locație. Gândindu-ne că suntem pe zona Drumului de Aur pe care împăratul Traian în 101-102 e.n. a trecut de la Noviodun, Dinogeţia, Troesmis până la Adamclisi și-a fost învins de către daci, pot să vă spun că suntem foarte bogați din punct de vedere al geografiei și al istoriei. Visul meu de acum un an de zile s-a realizat astăzi prin folosirea acestui spațiu – situl cetății Troesmis – pentru prima ediție a Festivalului Cetăților Romane. Tot ce se întâmplă aici se întâmplă pentru că am avut curajul să visăm și să trecem la acțiune” a declarat pentru Tulcea NEWS George Breazu, președintele Asociației Măcinii Mei de Piatră.

Acțiunea despre care vorbește George Breazu a fost posibilă datorită Primăriei din Turcoaia. Consiliul Local a găsit că e o idee bună să valorifice cumva ruinele cetății Troesmis de la marginea localității și s-au pus pe treabă: au oferit finanțare, au plătit grupurile de reconstituiri istorice, ansamblurile folcorice care au cântat și dansat pe scena de spectacol, au autorizat tot comerțul din zonă, iar, la final, festivalul a fost o reușită. Aprecierile au venit de peste tot.

“Mie mi se pare o idee extraordinară, este o surpriză și pentru mine, recunosc. Ideea aceasta ar trebui preluată și de alte localități pentru că, dacă vă uitați în topul cetăților din Dobrogea, veți vedea că 9 din cele 10 cetăți importante din Dobrogea se află pe teritoriul județului Tulcea.

De ce spun că este o inițiativă extraordinară? Pentru că trebuie să ne cunoaștem istoria, iar evenimentul de astăzi are ca scop chiar acest lucru. Prin ceea ce se întâmplă aici (întoarcerea în timp, crearea unor evenimente din trecut, lupte, mod de viață) cunoaștem istoria veche, iar tineretul află cam ce se întâmpla pe aceste meleaguri în acele vremuri și până la urmă e foarte importantă promovarea Dobrogei” spune Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

Cum poate crește turismul în zona munților Măcin

Prima ediție a Festivalului Cetăților Române a debutat sâmbătă, 15 septembrie la ora 10, în situl arheologic al Cetății Troesmis. A fost o călătorie în timp prin reconstituri istorice, tir cu arcul, bucătărie și medicină antice, muzică și dansuri dacice. Tabăra antică s-a închis duminică, a doua zi, la prânz. Festivalul început la Turcoaia vrea să meargă în fiecare an în câte o cetate antică, iar Dobrogea stă foarte bine la acest capitol.

“Anul viitor vrem să facem Festivalul pe situl cetății Dinogeţia din localitatea Garvăn. Întrucât avem cu ce, sunt sigur că oamenii de suflet își vor da mâna și vor face ca lucrurile să se întâmple”, adaugă George Breazu, președintele Asociației “Măcinii Mei de Piatră”.

Festivalul pus la cale și încurajat de Primăria Turcoaia a fost un succes pe mai multe planuri: a adus încasări locale, a făcut publicitate gratuită comunei și a oferit locuitorilor săi un weekend plin de inedit, de distracție și educație în același timp. Turcoaia se poate mândri că și-a pus numele pe un proiect în plină ascensiune și a și câștigat ceva de pe urma lui. Nu ar fi prima dată când adminstratia locală bifează o reușită: primarul spune că localitatea pe care o administrează are deja vechime în atragerea investițiilor din bani europeni sau fonduri guvernamentale.

“Avem câteva proiecte care însumează o cifră care ar putea să-l mulțumească pe orice primar din zonă: e vorba de vreo 8 milioane de euro. Avem un proiect pe salubrizare – extinderea canalizării mai exact, avem un alt proiect de asfaltat 15 km de drumuri, Căminul Cultural 760.000 euro, Școala Generală – 450.000 de euro, un teren multifuncțional de o valoare mai mică, dar important pentru noi … Toate însumează vreo 8 milioane de euro” declară pentru Tulcea NEWS primarul Stelian Bălan.

Legenda spune că în apropierea satului Turcoaia se rătăcise un turc care avea o oaie. Oamenii care mergeau în zonă şi care erau întrebaţi unde merg, spuneau “La turcul cu oaia”. Din unirea fonetică a acestor cuvinte se pare că a rezultat actuala denumire a satului Turcoaia. În prezent comuna are 3500 de localnici și este în plină dezvoltare.

“Vrem să facem o priză de apă la Dunăre pentru că apa potabilă pe care-o aducem dintr-o localitate învecinată din Munții Măcinului, este de proastă calitate, specifică județului Tulcea și vrem să îmbunătăţim calitatea apei” spune edilul comunei.

Turcoaia a reînviat pentru două zile una dintre cele mai mari cetăți dobrogene: Troemsis. Iar festivalul care a început aici, vrea să devină cel mai important eveniment de reconstituiri istorice din toată Dobrogea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. 10 știri care merită Atenție – 20 septembrie 2018 | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*