FOTO VIDEO Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca – aroma unui eveniment transformat în fenomen național

Borș de pește lipovenesc, direct din ceaun. FOTO TLnews.ro
Borș de pește lipovenesc, direct din ceaun. FOTO TLnews.ro

Jurilovca, satul de pescari lipoveni de altădată, și-a primit, la începutul lunii septembrie 2018, oaspeții la Festivalul Borșului Lipovenesc cu mirosuri și gusturi irezistibile.

Jurilovca este un loc cu oameni frumoși, care întotdeauna te întâmpină cu voie bună și se întrec pe sine când vine vorba de sărbători, așa cum a fost și la Festivalul Borșului Lipovenesc din acest weekend. Ceaunele au dat în clocot, iar gospodinele au robotit toată ziua ca să umple 15 mii de farfurii cu magica licoare căreia nu îi rezistă nimeni: celebrul borș lipovenesc de pește. Rezultatul s-a văzut: pe străduța care cobora spre Festival, curgeau râuri de oameni, deopotrivă localnici și turiști. În scurt timp zona a devenit neîncăpătoare.

“În fiecare an găsim câte ceva deosebit să arătăm la Jurilovca și faptul că vedem oamenii coborând spre Port e un lucru foarte bun pentru noi și pentru mine ca și primar al localității – asta înseamnă că facem bine ceea ce facem. Suntem pregățiți cu 15 mii de porții de borș de pește și să vă zic un secret: avem 20 de mii de caserole anul acesta – băgăm la bătaie 15, dar asta nu înseamnă că duminică nu continuăm cu borșul pescăresc. Avem 40 de standuri cu preparate din pește în proporție de 80% și nu doar pește ci și fructe de mare”, explică, pentru Tulcea NEWS, Eugen Ion – primarul din Jurilovca.

Rețeta borșului de pește adevărat

Sâmbătă, pe 1 septembrie 2018, la ora 11 deja fierbeau ceaunele mari cu ciorbă, iar aburii te îmbiau să rămâi. Sunt mici secrete care dau savoarea unică borșului la Jurilovca, dar și calitatea ingredientelor folosite crează un gust aparte.

În primul rând trebuie pește mult, diversificat și foarte proaspăt. Nu exagerați cu legumele pentru ca ciorba să păstreze gustul peștelui. Iar de acrit, se acrește întotdeuna cu oțet! Dacă vreți borș lipovenesc ca la Jurilovca e nevoie de pește gras (somn, sânger, crap, caras), dar și câteva specii de pește slab (șalău, știucă, biban). Folosim capetele și cozile de la peștii mari, iar pe cei mici îi punem întregi la fiert. Când peștele începe să fiarbă adăugați o lingură de sare și două de oțet. La sfârșit nu uitați de verdeața tocată mărunt. Abia așteaptă femeile din Jurilovca să fie lăudate pentru borșul lipovenesc de pește făcut la foc iute sub ceaun.

“Festivalul borșului lipovenesc de la Jurilovca se înscrie într-o salbă de evenimente pe care județul Tulcea, Destinația Turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord le oferă turiștilor și localnicilor. Este un nou motiv pentru a vizita Delta Dunării, pentru a vizita județul Tulcea, motiv prin care demonstrăm că putem și suntem în măsură să ne promovăm pe piața turistică la nivel național și internațional.

În afară de celebrul borș pescăresc, Festivalul oferă elemente de multiculturalitate și tradiție, lucru pe care turiştii le caută și le savurează, poate mai mult decât alte produse turistice. Această multietnicitate a județului Tulcea este pusă încă o dată în valoare în Festivalul Borșului de la Jurilovca”, spune Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Organizatorii oferă gratuit porțiile de ciorbă de peşte: anul trecut au avut aproximativ 15 mii de caserole pregătite, iar succesul de casă i-a determinat ca astăzi să suplimenteze cu alte 5 mii de porții socotelile de la fața locului.

“Anul acesta festivalul se desfășoară pe parcursul a două zile: este un experiment, din punctul nostru de vedere, reușit. Publicul este la nivelul așteptărilor noastre, toată lumea este foarte încântată și relaxată, borșul de peste a ieșit anul acesta foarte foarte bun judecând după reacțiile publicului, astfel că ne așteptăm la reacții pozitive și mâine, duminică” spune Gentilia Balaban, consilier al primarului din comuna Jurilovca.

Și nu doar arta culinară face că Festivalul de la Jurilovca să adune mii de oameni în același loc. Muzica tradițională și concertele de pe scenă au ajutat și băuturile să curgă parcă mai ușor. Radu Captari, Georgiana Maria Chiriță, Gelu Voicu, Florin Vasilică și Grupul Teleormanul au întreținut atmosfera ore întregi. Iar invitatul special al Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca 2018 a fost Smiley. Efortul organizatorilor de a îmbunătăți festivalul de la an la an e vizibil, iar resursele umane implicate sunt mari.

“Pusul în operă a unui astfel de eveniment înseamnă o săptămână de muncă. Vorbim de o echipă complexă, începând de la voluntari la oameni tehnici și până la echipa de comunicare – în total, undeva la 120 de persoane angrenate în toată această poveste. Cifrele acestea sunt separat de cei care asigură ordinea publică și siguranță rutieră – aici vorbim de poliție, firma specializată de pază, jandarmerie și alte instituții ale statului care ne ajută: cam 110 persoane de la toate aceste instituții”, declară Eugen Ion, primarul din Jurilovca.

Turism, în siguranță

Garant Security All este compania aleasă de organizatorii festivalului de la Jurilovca pentru asigurarea măsurilor de securitate pe care mărimea unui asemenea eveniment o impune. Firma colaborează cu forțele de ordine din partea Jandarmeriei și Poliției.

Stabilirea planurilor de securitate a început în urmă cu o săptămână pentru ca forțele de ordine să știe din timp protocoalele de intervenție și să fie gata să intervină pentru stoparea oricărui incident. Primăria și firma de securitate au luat în calcul o serie de momente “neprevăzute” inclusiv urgențe medicale, vremea rea sau eventuale defecțiuni tehnice care pot apărea.

Toată echipa a fost bine informată asupra desfășurării evenimentului și fiecare agent a știut exact care este rolul lui în planul de securitate. Încă de dimineață oamenii au instalat controlul perimetral și supravegherea accesului la eveniment.

“Am asigurat ordinea și liniștea publică cu 40 de agenți de securitate și 9 autovehicule de intervenție. Am avut 7 agenți plasați în șapte intersecții pentru fluidizarea traficiului rutier și restricționarea lui pe anumite zone, am avut agenți și în jurul scenei, plus câțiva oameni care s-au ocupat de zona societăților comerciale care au activități aici în cadrul Festivalului”, spune Silviu Lare, șef departament tehnic la Garant Security All.

Jurilovca este una dintre destinațiile de vis din România, în care timpul pare că a stat în loc. O vacanță în satul de pescari este o alternativă la agitația din zonele turistice consacrate ale țării. Împrejurimile sunt de o frumusețe sălbatică cu două lacuri imense între care tronează o fâșie de pământ stâncoasă. Fâșia de piatră se numește Dolojman și a fost cândva locul unei vechi cetăți ale carei ziduri se mai pot vedea și astăzi. Nu e singura: în acest tablou bătut de vânturi sunt și ruinele unei fortăreței greco-romane – Argamum. Recomandarea oamenilor de turism e să mergeți la Jurilovca toamna, când puteți observa mai bine păsările și sălbăticiunile din laguna Razelm – Sinoe.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*