EXCLUSIV VIDEO Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea vorbește despre proiectele de zeci de milioane de euro aflate în desfășurare

Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. FOTO TLnews.ro
Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. FOTO TLnews.ro

Delta Dunării şi judeţul Tulcea beneficiază de investiţii fără precedent de milioane de euro atrase prin munca asiduă a echipei de la conducerea județului, care a reușit să aducă bani guvernamentali și europeni în zonă, ca să crească și atractivitatea turistică, dar și nivelul de trai în nordul Dobrogei.

Finanțarea enormă va fi utilizată pentru punerea în practică a mai multor proiecte majore, care să ajute nu numai la dezvoltarea judeţului Tulcea, dar şi a Dobrogei şi, în ultimă instanţă, a României. Este vorba de podul peste Dunăre, drumul expres Constanța – Tulcea – Brăila, modernizarea și reabilitarea unor porturi din Deltă și modernizarea Aeroportului „Delta Dunării”. Sunt atât de mulți bani și atât de multe proiecte încât este greu să faci o ierarhie a importanței lor.

“Nu știu să spun exact care ar trebui făcut mai repede; toate sunt importante dar totuși cred că cea mai dorită investiție pentru județul Tulcea rămâne podul de peste Dunăre. Este un deziderat pe care și l-au dorit tulcenii și simt, stând de vorbă cu oamenii, că ar fi o prioritate și o mulțumire extraordinară dacă această investiție s-ar face cât mai repede posibil. Tot la fel de importante sunt și celelalte investiții pentru noi, pe care le avem într-un stadiu avansat și eu sper că majoritatea din cele pe care le enumăr să înceapă efectiv ca și execuție până în vara anului viitor” spune președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Consorţiul italiano-japonez care a câştigat contractul de 2,35 de miliarde de lei are la dispoziţie 12 luni pentru proiectare, după care trebuie să înceapă construirea podului. Construcția efectivă trebuie să înceapă în martie 2019, iar trei ani mai târziu este programată recepția lucrării. Garanţia oferită de constructori este de 10 ani, perioadă în care orice defecțiune se va rezolva pe cheltuiala constructorului. Este o investiție uriașă cifrată la 2,35 miliarde de lei, cu tot cu taxele aferente (adică undeva la peste 510 de milioane de euro) şi include construirea podului suspendat peste Dunăre și un complex de drumuri care vor duce la el, pe malul tulcean. Drumurile însumează 24 kilometri şi sunt împărție în două secţiuni: drumul principal Brăila – Jijila (19 km) şi drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, în lungime de 4 km.

“Hotărârea de Guvern de săptămâna aceasta e un pas important și se referă la culoarul de exproprieri de pe traseul podului de la malul Brăilei până la Jijila. Este un culoar și această hotărâre de guvern este necesară pentru că în spatele ei stă și transferul terenului de la Jijila și de pe malul Brăilei – deci pe cele două maluri unde se sapă pilonii de care se leagă cablurile podului. Impedimente nu ar fi și sper ca toți cei cu care stau de vorbă zilnic pe tematica podului, să nu mai găsească vreo altă chichiță. În momentul de față se lucrează asiduu pe descărcarea arheologică, cei de la Direcția Silvică din Tulcea au spus că, dacă trece Hotărârea de Guvern, au şi soluția ca defrișarea “culoarului” să aibă loc în două zile, și atunci noi sperăm ca pe data de 10 să primim ultimul document care dă liber din toate punctele de vedere, execuției podului de peste Dunăre” explică Horia Teodorescu.

Podul de peste Dunăre va conexa Tulcea cu Brăila permițând ambelor județe să se dezvolte mult mai rapid prin transporturi de capacitate și volum foarte mari la viteze incomparabile cu cele de acum.

Însă Tulcea are și planuri separate, doar pentru ea, care includ Delta și zona continentală de nord a Dobrogei, iar punctele tari de pe harta investițiilor sunt Spitalul Județean, aeroportul “Delta Dunării” și reamenajarea falezei Dunării din municipiul Tulcea.

“Spitalul Județean are o investiție alocată de 40 milioane de euro, aeroportul din Tulcea la fel, are două proiecte depuse și suma lor este de 14 milioane de euro” spune Horia Teodorescu.

De ceva timp conducerea Aeroportului Internaţional Delta Dunării a început demersurile pentru recertificare, pentru ca să se adapteze cerinţelor europene în domeniu. Aeroportul tulcean are ambiții mari: până în anul 2024 vrea să înregistreze un număr de 200.000 de pasageri, în condiţiile în care un studiu întocmit anii trecuţi arată că are un potenţial de 1 milion de clienţi. Autoritățile județene din Tulcea gândesc cu bătaie lungă: în Ucraina cel mai apropiat aeroport este la 350 de kilometri depărtare (tocmai la Odessa), iar printre vecinii Tulcei, județele Galați și Brăila nu au aeroport. Prin urmare, atât pasagerii, cât şi marfa ar putea utiliza aeroportul din Tulcea care vrea să devină un nod aerian pentru transportul de mărfuri.

Vise mari cu proiecte la fel, pe bani mulți. Documentația e făcută, planurile sunt gata, iar realizarea lor e doar o chestiune de timp.

Între timp, consilierii locali tulceni au aprobat pe 20 octombrie într-o şedinţă de îndată, planul urbanistic zonal pentru reabilitarea falezei Dunării din municipiu. Faleza este una dintre cele două zone importante de agrement din municipiul Tulcea şi a fost deţinută din 1991 până anul trecut, de Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi. Consiliul Județean Tulcea a preluat în proprietate această infrastructură, iar acum o va reamenaja printr-un proiect cu un buget total estimat la 40 de milioane de euro, finanţat din fonduri comunitare europene.

“Cred că într-o lună de zile avem cererea de finanțare depusă, și sper să înceapă și execuția efectivă, adică să vedem primul utilaj care sapă și muncitori pe faleză, în primăvara anului viitor. Estimez minim doi ani pentru un constructor harnic, ca să termine amenajarea falezei. Dacă nu avem un constructor harnic s-ar putea să lucrăm vreo trei ani, dar normal, la un volum imens și cu lucrări hidrotehnice speciale așa cum sunt cele din Portul Tulcea, eu spun că doi ani sunt necesari pentru o așa execuție” precizează Horia Teodorescu.

Horia Teodorescu mai are câțiva “ași” în mânecă, pentru județul său care trebuie să câștige cursa dezvoltării în zonă. Mizează masiv în dezvoltare, pe modernizarea transporturilor în interiorul Deltei.

“Am un proiect pe care nu l-am enumerat niciodată, am avut rezerve să mă pronunţ, dar știu că este viabil și se va întâmpla – e vorba de un proiect pe mobilitate în care noi vrem să schimbăm navele de transport persoane și marfă în Delta Dunării cu nave noi, ecologice care să respecte standardele pe care le impune Comisia Europeană. Și aici investițiile sunt între 30 și 40 de milioane de euro, nave noi, flexibile pe ceea ce înseamnă transportul de pasageri și marfă în Delta Dunării” a declarat pentru Tulcea NEWS, Horia Teodorescu , președintele Consiliului Județean Tulcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*