Diverse evenimente organizate pentru tulceni, în luna mai. Printre acestea, Festivalul Multietnic al Păstoritului și Sărbătoarea Scrumbiei Albastre

Județul Tulcea este gazda mai multor evenimente

Luna mai, ultima lună a primăverii, se dovedește a fi o lună plină pentru locuitorii județului Tulcea și pentru vizitatorii acestuia, interesați să descopere tradițiile Dobrogei de Nord și să profite de peisajele și gastronomia pe care această zonă le oferă.

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, în calitate de partener în organizarea evenimentelor, îi invită pe toți cei care își doresc câteva zile de vacanță și relaxare, să participe la sărbătorile și festivalurile care au loc în județul Tulcea în această lună.

Între 9 și 13 mai are loc la Tulcea și Sarighiol de Deal ediția a XVI-a a „Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului“

Festivalul reunește ansambluri folclorice și ale minorităților din România, Republica Moldova și din Macedonia, ansambluri ce vor oferi recitaluri atât în Sarighiol de Deal, cât și pe scena teatrului Jean Bart din Tulcea.
Sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 14, la Sarighiol de Deal va fi prezentată o expoziție gastronomică, vizitatorii putând încerca gustul bucatelor specifice zonei precum și preparate tradiționale legate de obiceiul păstoritului.

Pe 17 mai, la Cerna, are loc „Coșia de la Cerna“

Coșia este un obicei tradițional bulgăresc, ce avea loc anual în Comuna Cerna, până în 1940, când a avut loc schimbul de populații în Cadrilater, între România și Bulgaria. Tradiția a fost reluată în 2013, după 73 de ani.

Coșia este o întrecere între cai, ce se organiza, tradițional, în ziua de Sfântu Toader, sfânt despre care, în credința populară, se spune că se putea transforma în cal.

Comuna Cerna este situată în vestul județului Tulcea, are o importanță comunitate meglenoromână, mai păstrează, încă unele tradiții ale minorității bulgărești și este un loc de unde se poate pleca în drumeții în munții Măcinului.

Anul acesta, Coșia de la Cerna începe la ora 10.00, în ziua de 17 mai, iar întrecerea cailor va avea loc în zona noului stadion din Cerna.

18 mai, „Sărbătoarea Scrumbiei Albastre“, la Sulina

Iubitorii gastronomiei deltaice pot participa, pe 18 mai, la Sărbătoarea Scrumbiei Albastre de la Sulina, eveniment ajuns la a III-a ediție.

Migrația bancurilor de scrumbie din Marea Neagră în amonte, pe fluviul Dunărea, este un eveniment important al fiecărei primăveri pentru locuitorii de la gurile de vărsare ale Dunării.

Oraș cosmopolit și multietnic, Sulina a marcat mereu momentul migrației scrumbiei, acesta însemnând atât o importantă sursă de hrană și de venituri pentru locuitori, dar și un motiv de sărbătoare.

Sărbătoarea Scrumbiei Albastre este, în același timp, o sărbătoare gastronomică, în timpul căreia sunt puse în valoare rețetele tradiționale deltaice, dar și o sărbătoare a tradițiilor culturale ale minorităților din Delta Dunării.

25 mai, JCI PLAY 4×4 Experience, la Jurilovca – Enisala

Anul acesta, a XIII-cea ediție a JCI PLAY 4×4 Experience are loc pe traseul Jurilovca, Enisala, Slava Rusă, Camena, Vișina, pe parcursul întregii zile de sâmbătă, 25 mai, iar startul va fi dat de către campioana olimpică la gimnastică, Cătălina Ponor.

Destinația finală va fi Gospodăria Tradițională “Suvenir din Dobrogea” de la Vișina unde participanții și membrii JCI vor petrece la o masă câmpenească iar promoter-ul de tradiții autentice Bianca Folescu va fi gazdă primitoare și ne va arăta cum a pus bazele unui model de business rural cu specific local

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*