Dezbatere pe tema constituirii „Rezervației Biosferei Delta Dunării – Prutul de Jos”

Municipiul Tulcea, vedere de la Monument. FOTO Cătălin Schipor

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO organizează Dezbaterea ”Constituirea Rezervației Biosferei «Delta Dunării – Prutul de Jos», dintre România, Ucraina și Republica Moldova”, eveniment ce va avea loc pe 11 octombrie, cu începere de la ora 11,00, în Sala ”Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Județean Tulcea.

În anul 2003, între Republica Moldova, România și Ucraina a fost semnat un acord trilateral, la nivel inter-ministerial, în vederea constituirii Rezervației Biosferei ”Delta Dunării – Prutul de Jos”, aflată sub patronajul UNESCO. Una dintre cerințele esențiale pentru constituirea acesteia era, la acel moment, ca și Rezervația Științifică ”Prutul de Jos” să devină rezervație a biosferei UNESCO.

În cadrul celei de a 30-a sesiuni a Consiliului Internațional de Coordonare a Programului „Omul și Biosfera” (ICC MAB), din iulie 2018, Rezervația Științifică “Prutul de Jos” a primit statutul de Rezervație a Biosferei UNESCO, astfel că sunt întrunite toate elementele pentru realizarea acestei rezervații, cu avantajele reciproce ce decurg din asociere.

La dezbatere sunt așteptați Excelența Sa Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova la București, Excelența Sa Oleksandr Bankov, Ambasadorul Ucrainei la București, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, ai instituțiilor UNESCO din România, parlamentari, membri ai Comisiei parlamentare UNESCO, reprezentanți ai agențiilor și instituțiilor care gestionează problematica legată de Delta Dunării. De asemenea, sunt așteptați reprezentanți ai celor trei rezervații ale biosferei, aflate sub patronaj UNESCO, din România, Republica Moldova și Ucraina.

”În România, Republica Moldova și Ucraina există trei rezervații ale biosferei și, potrivit Recomandărilor UNESCO de la Pamplona, din cadrul Programului «Omul și biosfera», se dorește ca rezervațiile naturale care se regăsesc în aceeași zonă, dar în state diferite, să colaboreze, să stabilească politici comune de mediu. La Tulcea, vom discuta despre oportunitatea constituirii acestei rezervații trilaterale, despre programele comune ce pot fi dezvoltate, inclusiv despre posibilitatea atragerii de fonduri europene. Comisia permanentă comună pentru UNESCO sprijină demersurile de constituire a Rezervației Biosferei «Delta Dunării – Prutul de Jos», care ar putea duce la dezvoltarea unor programe comune de monitorizare, de pază sau de cercetare”, a declarat Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului, pentru relația cu UNESCO.

Potrivit Recomandărilor de la Pamplona, din cadrul Programului „Omul și Biosfera”, UNESCO dorește ca țările vecine care au pe teritoriul lor rezervații ale biosferei, să conlucreze în vederea implementării de politici comune de mediu, dar și a unor programe de cercetare, cu impact social și economic. Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului României pentru relaţia cu UNESCO a urmărit situaţia conservării, protejării şi promovării Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”, obiectiv înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, și susține constituirea Rezervației Biosferei ”Delta Dunării – Prutul de Jos”, sub patronajul UNESCO.

Pentru impulsionarea acestui demers, Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO organizează dezbaterea de la Tulcea, pentru găsirea unor soluţii comune în rezolvarea problemelor ce ţin de conservarea şi protejarea naturii, dar și pentru desemnarea unor grupuri funcționale de lucru.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*