Dezastru economic în județul Tulcea – Carniprod riscă să fie închis după depistarea focarului de pestă porcină africană la fermele acestuia

Magazinele Carniprod au fost închise până la reglementarea situației. FOTO CTnews.ro

În cursul zilei de joi, 28 iunie a fost descoperit și ulterior confirmat un focar de pestă porcină africană (PPA) în județul Tulcea, la o societate comercială – Carniprod, care deține peste 40.000 de porcine. Autoritățile caută soluții pentru combaterea bolii dar și pentru despăgubirea celor păgubiți.

Imediat a fost convocată o ședință extraordinară a Comitetului județean pentru situații de urgență al județului Tulcea, în cadrul căruia s-a luat decizia declarării stării de alertă pentru a putea aplica planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.
Aceste plan se desfășoară pe două paliere principale.

În primul rând, ANSVSA, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne acționează pentru eventualitatea în care va fi necesară sacrificarea celor peste 40.000 de porci din ferma unde a fost descoperit recent virusul. Pentru această operațiune au fost deja aduse din județul Timiș patru incineratoare mobile de mare capacitate care vor fi transportate din județul Timiș în județul Tulcea de Ministerul Apărării Naționale, alte două incineratoare mobile de mare capacitate urmând să ajungă la Tulcea cel mai probabil în seara acestei zilei.
În al doilea rând se desfășoară operațiuni de verificare a zonei Deltei Dunării pentru descoperirea animalelor sălbatice (porci misterți) decedați din cauza virusului și pentru neutralizarea pericolului.

Ulterior acestei ședințe s-au analizat și soluțiile pentru despăgubirea agentului economic afectat urmând a se alege varianta optimă atât pentru instituțiile statului, cât și pentru societatea comercială în cauză.

De asemenea, măsurile pentru despăgubire se aplica tuturor persoanelor fizice care dețin porci identificați și înregistrați în baza națională de date conform legislației în vigoare.

„Ce este foarte important, și doresc să subliniez acest lucru, pesta porcină africană nu afectează oamenii! Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire al oamenilor, dar acest virus are impact din punct de vedere economic, datorita difuzibilității foarte mari, respectiv ușurinței de transmitere a virusului PPA, motiv pentru care s-a luat decizia să fie instituite zone de carantină. Poliția va efectua controale în trafic și alte verificări specifice pentru a nu permite transportul de carne de porci vii, carne roșie neetichetata si preparate din carne neetichetate și marcate sanitar veterinar din zonele afectate către alte regiuni, prin acțiuni de control în punctele de ieșire din județul Tulcea. Aceste acțiuni de control vor fi efectuate de echipe mixte constituite din lucrători ai structurilor MAI, DSVSA și Direcțiile Județene Agricole. De asemenea toate mijloacele auto vor fi dezinfectate la trecerea prin cele 8 filtre stabilite prin CLCB Tulcea”, a declarat prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea va comunica ulterior acestui comunicat informații referitoare la procedurile de combatere a pestei porcine africane aplicate pe raza județului Tulcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*