„De Dragobete sărbătorește românește!”, spectacol prezentat de Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea organizează joi, 24 februarie, la Teatrul „Jean Bart”, începând cu ora 18.00, spectacolul „De Dragobete sărbătorește românește!”.

Programul muzical-coregrafic a fost alcătuit pentru această sărbătoare populară, iar în cadrul spectacolului va avea loc și îndătinatul concurs „Cine știe, câștigă!” (inițiat și organizat încă din 2004 la Casa de Cultură a Sindicatelor de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”), unde echipe de elevi din liceele tulcene vor răspunde întrebărilor despre sărbătoarea Dragobetelui.

Pe scena de la „Jean Bart” veți putea urmări: suite de jocuri populare din Dobrogea, obiceiuri de primăvară, (Obiceiul Toconelelor”), piese instrumentale precum și cântece de dragoste interpretate de soliștii vocali ai ansamblului (Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Feraru și Laura Mocăniță). Conducerea muzicală este semnată de prof. Aurelian Croitoru, iar coregrafia și regia artistică de maestrul coregraf, Ștefan Coman.

În tradiția românească, asemeni lui Cupidon sau Eros, Dragobete este divinitatea iubirii, cel care oficiază în cer, la începutul primăverii, nunțile tuturor păsărilor. In mitologia românească se spune că Dragobete este fiul Babei Dochia, vestitoarea primăverii. Odinioară, această zi era așteptată cu nerăbdare de către oamenii de la sate. Băieții și fetele adunau flori, mai ales ghiocei, cântând împreună pentru a atrage vremea frumoasă. Din zori, oamenii se îmbrăcau în straie de sărbătoare și se spălau cu apă de izvor. Potrivit obiceiurilor, cei care participau la sărbătoarea Dragobetelui erau fericiți întreg anul și erau feriți de boli. Logodnele simbolice se făceau tot de Dragobete. În aceeași zi erau adunate viorelele care se puneau la icoane pentru a fi folosite mai târziu la farmecele de dragoste, iar tinerii rosteau formule cu valoare de jurământ. Conform tradiției, tinerii care se întâlnesc în această zi vor avea parte de iubire tot anul. Tot tradiția populară este cea care pomenește de faptul că și păsările cerului se „logodesc” în această zi. Chiar dacă obiceiurile diferă de la o zonă la alta, multe obiceiuri se întâlnesc în toate colțurile țării. Astfel, fetele trebuie să strângă prima zăpadă din zi, să o topească și să se spele cu ea pe față pentru a-și păstra frumusețea. Vârstnicii îngrijeau animalele din gospodărie, sacrificarea animalelor fiind interzisă în această zi pentru a nu dăuna obiceiului împerecherii. Ziua de Dragobete este asociată cu începutul anotimpului verde, motiv pentru care acestei zile i se mai spune și „Dragobete Cap de primăvară”.

Biletele se pot procura de la sediul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, str. Mircea Vodă, nr. 67A, tel.0240.520.112, de luni până vineri, de la ora 08.00 la 16.00.

În cadrul evenimentului se vor respecta măsurile de siguranță impuse de normele în vigoare cu privire la virusul SARS-CoV-2.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*