Creștini tulceni și icoane vechi, în procesiune în Duminica Ortodoxiei

Procesiune ]n Tulcea. FOTO Episcopia Tulcii

În Episcopia Tulcii s-a desfăşurat astăzi 8 martie 2020, pentru al doisprezecelea an, procesiunea religioasă dedicată Sfintelor Icoane din Duminica triumfului Ortodoxiei.

Din an în an, evenimentul adună la un loc tot mai mulți credincioși care, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Visarion, străbat imediat după Sfânta Liturghie zona centrală a municipiului Tulcea, în cântece specifice Postului Mare și purtând icoane în mâini.

Procesiunea   a   pornit   la  ora  12,00,  din faţa Catedralei Episcopale ,,Sf. Nicolae”, a străbătut centrul vechi al municipiului Tulcea, prin dreptul istoricelor biserici tulcene (Buna Vestire – paraclis episcopal, Sf. Gheorghe, Sf. Grigorie Luminătorul).

Parohiile participante la procesiune sunt reprezentantele vechilor comunități creștine din Tulcea multietnică a secolului al XIX-lea, dar și parohiile mai nou înființate. De la aceste biserici creştinii au purtat steaguri, cruci, sfinte moaşte şi, mai ales icoane mai vechi și mai noi.

Mulți credincioși au adus icoane ale Maicii Domnului, sfințind astfel Ziua de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii.  Pe străzile tulcene credincioșii au purtat și icoane vechi din secolul al XIX-lea, una dintre ele chiar din anul 1859, motivația purtării lor fiind aceea că precum atunci, la Unirea Principatelor române, creștinii au stat împrejurul Bisericii, tot așa, și astăzi credincioșii stau uniți împrejurul Bisericii strămoșești și a icoanelor ei, care îi sfințesc și le păzesc țara și neamul.

Pe parcursul procesiunii, acesta s-a întregit constant, preoții și credincioșii sosiți și de la celelate biserici au format un mare cortegiu religios și au cântat și mai puternic imnuri religioase şi cântări specifice Postului Mare.

La procesiunea de la Tulcea, anul acesta au participat și copii și tineri care, asemenea părinților lor, au purtat în mâini iconițele cu sfinții lor ocrotitori, arâtându-şi în felul acesta dragostea faţă de Biserica, respectul față de sfinți și de icoane, de Dumnezeu și de valorile strămoșești.

Procesiunea s-a încheiat în faţa Catedralei Episcopale ,,Sf. Nicolae”, unde Preasfinţitul Părinte Visarion a ţinut un cuvânt arhieresc în care a vorbit creştinilor particopanți la procesiune despre importanța cinstirii Sfintelor Icoane în viața creștină și în lumea de astăzi.

Pe treptele Catedralei Episcopale, la întoarcere, s-au oficiat ectenii, s-au citit rugăciunile pentru sfințirea icoanelor, creștinii și icoanele au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită,  și s-a cântat din nou imnul ,,Cu noi este Dumnezeu”.

Un moment impresionant a fost atunci când, la final, în semn de biruinţă a Ortodoxiei împotriva ereziilor, credincioşii la unison, tineri şi vârstnici, împreună cu preoţii au înălţat de trei ori icoanele spre cer, mărturisind și mai vizibil credinţa în cultul sfintelor icoane.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*