Credincioșii de confesiune islamică sărbătoresc de astăzi, timp de trei zile, Ramazan Bairam-ul

Sărbătoare mare pentru credincioșii musulmani. FOTO Facebook / Muftiatul Cultului Musulman din România

Zecile de mii de credincioși de confesiune islamică din România sărbătoresc de joi, 13 mai, timp de trei zile, „Ramazan Bairam-ul”. Sărbătoarea marchează sfârșitul celor 30 de zile de post aspru, în care nu au avut voie să mănânce sau să bea apă de la răsăritul soarelui și până la apus, al celei de-a de a noua luni a anului islamic, considerată cea mai importantă și sfântă pentru musulmani, numită și luna postului, a fericirii, a iertării – Ramazan.

Luna sfântă Ramazan este perioadă în care musulmanii practicanți se dedică contemplării păcii și armoniei divine, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinență totală și rugăciuni pentru primenirea corporală și mentală.

După o lună de post, enoriașii musulmani sărbătoresc joi, 13 mai, prima din cele trei zile ale „Ramazan Bairam-ul”, slujbele religioase fiind oficiate în toate geamiile din țară. În această perioadă credincioșii musulmani vor merge în vizită la rude și prieteni, vor sărbători și vor servi dulciuri, precum tradiționalele baclavale și sarailii, iar copiii merg să-i colinde pe cei în vârstă, urându-le un „Bayram fericit!” și primind în schimb dulciuri.

„Urmează trei zile de sărbătoare, pe care noi, musulmanii, suntem obișnuiți să le petrecem alături de familie și de prieteni, de pe mese fiind nelipsite delicioasele preparate și tradiționalele dulciuri specifice acestei sărbători, la loc de cinste fiind baclavalele. Trebuie să conștientizăm, însă, că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar pericolul infectării ne paște cel mai tare în mediile aglomerate. Din acest motiv, facem apel ca și în cele trei zile de sărbătoare să respectăm măsurile impuse și aplicate tocmai pentru binele nostru și al celor din jur, respectiv păstrarea distanței fizice, evitarea aglomerației și purtarea măștii. O altă dovadă de unitate și de omenie este, în aceste vremuri greu încercate de pandemia de COVID-19, vaccinarea. Profităm de acest prilej în care ne adresăm comunității noastre și facem apel la semenii noștri să meargă să se vaccineze cât mai curând, pentru a putea reveni la normalitate și pentru a-i putea bucura pe cei mai în vârstă cu câte o îmbrățișare”, spune șeful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat.

Potrivit datelor prezentate de Muftiatul Cultului Musulman din România, credincioșii musulmani din țara noastră sunt în număr de peste 70.000, dintre care 85 la sută trăiesc în județul Constanţa, 12 procente în județul Tulcea, iar restul în diferite centre urbane. În România există peste 70 de comunități musulmane răspândite în județele Constanţa (63 comunități), Tulcea (4) și câte o comunitate în județele Brăila, Galați și municipiul București. O comunitate cuprinde credincioșii musulmani dintr-o zonă – cartier sau localitate, și este condusă administrativ de un comitet compus din 5-7 membri aleși pe o perioadă de patru ani.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*