Muzica și aplauzele s-au auzit din mijlocul satului la Cerna, vineri seară la Sărbătoarea Viei și Vinului. Petrecăreții de toate vârstele s-au adunat pe stadionul de la marginea localității ca să-și serbeze comuna, gospodarii ei și pe cei mai tineri locuitori: copiii – artiști din ansamblul folcloric Altona.
”E a 11-a ediție a festivalului, e practic o sărbătoare a comunei noastre, sărbătoarea Viei și Vinului. Anul acesta am făcut-o puțin mai pompoasă că am făcut o mică paradă cu copiii, care au făcut deschiderea festivalului Altona Junior. Iar la ora 19:00 încep artiști cunoscuți, anul acesta e cel mai scump an, pentru că vin artiști consacrați: Marcel Pavel, Matilda Pascal Cojocărița, Fuego. Noi facem vinerea zilele comunei pentru că e mai ușor să-i aducem pe artiști. Zilele comunei le facem în prima vineri din septembrie”, spune primarul din Cerna, Petre Șopu.
Vedetele zilei au fost rapsozii populari din ansamblul de tineret Altona, care reprezintă comuna Cerna la foarte multe festivaluri și serbări cu temă folclorica. Se pregatesc de ani de zile, de la vârste fragede ca să facă performanță, iar când ajung pe scena de spectacol stârnesc ropote de aplauze. Vineri la prânz au pornit spre stadion, plecând din fața primăriei, pe șoseaua principală, într-o paradă a portului popular. Li s-au alăturat ansamblurile: Olympus, Mușețeanca, Jurnaveli, Demetra, Sfitilina, Nuferii Albi, Drăguța Siliștea, Beștepeanca, Turcoaia și Ivuska.
”În cadrul Asociației Altona avem și un ansamblu de dansuri meglene, noi reprezentăm meglenii din comună, după cum ați văzut avem două ansambluri: Altona junor și Altona mare, sunt în jur de 70 de copii cu vârste curpinse între 4 ani și 18 ani, facem repetiții de 2 ori pe săptămână, am avut foarte multe evenimente, am fost și la Sulina și la Jurilovca, lumea e încântată de ansamblu și copiii sunt foarte buni. Ansamblul s-a format în anul 1997 și de atunci ducem din generație în generație această tradiție”, a precizat Andreia Tanur, Președintele Asociației Altona.
Artiștii de la Altona au deschis programul artistic, fiind primii care au urcat pe scenă. I-au urmat rând pe rând copiii din Brăila, Galați, Jurilovca, Turcoaia, Carcaliu, Siliștea, Vișina. Stadionul a prins viața odată cu cântecele și dansurile populare. La ora 5 după-amiază lumea facea deja cozi la grătarele cu mici, cârnați, la dozatoarele de bere sau la tarabele cu dulciuri.
Aromele preparatelor la grătar umpleau aerul, pofticioșii au trecut pe la fiecare bucătar în parte ca să guste din fiecare. Iar primăria nu s-a lăsat mai prejos și a încins focul sub patru ceaune imense cu tochitură și un al cincilea cu mămaligă. O mie de porții de tochitură au fost servite localnicilor la Sărbătoarea Viei și Vinului și fiecare petrecăreț a primit și un pahar de vin lângă farfuria cu mâncarea aburindă.
”E foarte bună, are tot ce-i trebuie, domnului primar îi urez multe mandate”, spune un localnic în timp ce mânca din tochitură.
”E foarte bună, foarte gustoasă. Să le dea Dumnezeu sănătate la cine a organizat”, precizează un alt bărbat încântat de delicioasa tochitură.
”Suntem veniți de departe, de la Stejaru de la machidoni și am venit aici la Cerna. E al patrulea an în care venim aici și ne place și comuna și gospodăriile. An fost și la Jurilovca peste tot mergem. E gătită bine tochitura avem și un pahar de vin”, spune o doamnă care a venit special pentru eveniment.
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a fost prezent la acest eveniment și a afirmat că Cerna este o comună de oameni harnici.
”Mie îmi place Cerna foarte mult, îmi place că de această dată comuna Cerna este administrată de un primar extraordinar de harnic. Comuna Cerna, prin definiție este o comună de oameni harnici, dacă ținem cont de faptul că după 1940 o majoritate de meglenoromâni au venit aici, s-au stabilit. Sunt oameni deosebiți, oameni cu aplecare către muncă, oameni cu respect pentru localitatea în care trăiesc, oameni care dau comunității locale plus valoare”, a spus președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
La căderea serii, greii scenei au venit în fața publicului cu minirecitaluri din cele mai cunoscute melodii. Matila Pascal Cojocarița, Fuego, Marcel Pavel și Adrian Minune au încins noaptea la Cerna și stadionul parcă a luat foc. Oamenii au cântat, au dansat și i-au aplaudat pe idolii lor. Iar sărbatoarea a fost un succes total la public, seara terminându-se cu nelispitul foc de artificii. A fost o noapte de neuitat, de care toată lumea iși va aduce aminte pâna anul viitor, când vor celebra următoarea ediție.
Be the first to comment