Centenarul României, sărbătorit în Piața Civică din Tulcea

Manifestările de Ziua Națională la Tulcea. FOTO Consiliul Județean Tulcea

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a participat, alături de vicepreședintele Dumitru Mergeani și de administratorul public al județului, Vasile Strat, la manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, organizate în Piața Civică de către Prefectura Tulcea și Garnizoana Tulcea. La eveniment au mai participat prefectul Lucian Furdui, subprefectul Corvin Bangu, primarul Constantin Hogea, viceprimarii Andaluzia Luca și Petre Marinescu, deputații Mirela Furtună, Lucian Simion și Vasile Gudu.

“Astăzi se împlinesc 100 de ani de când ziua de 1 Decembrie este cinstită și sărbătorită de întreaga națiune română. Atunci, prin hotărârea întregului popor român, se împlinea un vis secular, pentru care au luptat și au plătit cu suferință și sânge multe generații: unitatea național statală a românilor, hotărâtă, pentru totdeauna, de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, în sfânta zi de 1 Decembrie 1918. Ne îndrituiau la această unitate originea, limba, datinile, obiceiurile, idealurile si aspirațiile românilor de pretutindeni. Era dezideratul național al tuturor românilor care urcaseră cu sacrificiu treptele  istoriei.

Unirea românilor s-a realizat în cadrul unui proces lung, hotărât, dar dorit cu ardoare de înaintașii noștri. Acesta a început cu dubla recunoaștere a lui Alexandru Ioan Cuza și lupta diplomatică dusă de acesta cu Marile Puteri pentru recunoașterea unirii Moldovei cu Țara Românească, a continuat apoi cu dobândirea independenței de stat a României și reunirea Dobrogei cu Țara, pentru a se încheia la momentul 1 Decembrie 1918, când unitatea românească s-a desăvârșit.

Faptul că, după Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie 1918 a devenit Ziua Națională a României, demonstrează o dată în plus importanța evenimentelor de referință. În același timp, este și o obligație pe care noi, românii, ne-am asumat-o indirect, atunci când am hotărât data Zilei Naționale a țării noastre, și de care n-avem voie să uităm vreodată: aceea de a păstra unit și liber poporul român, în țară și în afara granițelor ei.  La mulți ani, dragi tulceni! La mulți ani, dragi români!“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Ceremonialul din zona centrală a orașului a cuprins prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat, oficierea serviciului religios, depunerea de coroane la statuia lui Mircea cel Bătrân, precum și defilarea gărzii de onoare și a tehnicii auto militare pe strada Babadag.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*