Campanie de sterilizare a câinilor și pisicilor din Sulina – singurul oraș din România cu peste jumătate din patrupede sterilizate sau castrate

Sulina. FOTO Valeriu Leonov

Sulina este singurul oraș din România cu peste jumătate din populația canină castrată/sterilizată și în totalitate înregistrată, microcipată și vaccinată antirabic

Asociația R.E.A.D.C. și partenerii Tasso e.V. Germania prezintă rezultatele campaniei de înregistrare/castrare/sterilizare a câinilor și pisicilor cu stăpân din orașul Sulina.

Costurile au fost suportate de către R.E.A.D.C. Turda și Asociația Tasso e.V. Germania, aplicând cele cinci etape obligatorii recomandate de TASSO e.V. după 37 de ani de experiență în monitorizarea animalelor și sprijin practic în reducerea abandonului canin.

„Mulțumim echipei de medici veterinari, condusă de dr. Mircea Ștefanache, și primarului orașului Sulina, Nicolae Răduș care  a făcut tot posibilul să ne asigure condițiile necesare desfășurării activităților în bune condiții“, au transmis organizatorii.

Etape obligatorii:

  1. Educarea elevilor și informarea proprietarilor despre obligații dar și drepturi gratuite, ca de exemplu vaccinul antirabic plătit de la buget și UE
  2. Înregistrarea și microciparea animalelor (deocamdată legea prevede costuri abuzive în interes de grup a C.M.V. – A.N.S.V.S.A.)
  3. Monitorizarea permanentă/recuperarea
  4. Castrarea animalelor (prioritate au persoanele defavorizate și pensionarii).
  5. Dezvoltarea culturii adopțiilor (ex. prezentarea „Abecedarului Educativ” în școli și colaborarea UAT cu ONG-uri serioase interne și internaționale).

Concluzii și rezultate

Pozitiv:

  • Au fost înregistrate/microcipate/vaccinate antirabic în ultimii cinci ani cca 90% din animale în Sulina, Sf. Gheorge, Crișan, Letea, Periprava, Cardon, Somova, Partizani etc.
  • Se desfășoară încă înregistrarea și vaccinarea de completare la puii nou-născuți sau care nu au fost găsiți în gospodării.
  • S-au castrat/sterilizat peste 50% din populația canină cu stăpân din Sulina, iar populația felină în proporție de 30%. Restul proprietarilor refuză să respecte legea.
  • Există câțiva câini aduși de pe alte UAT sau lăsați liberi de către stăpâni, fenomen care ar putea fi rezolvat prin aplicarea de amenzi la următoarea acțiune de castrare, în iulie.
  • Datorită donațiilor de microcipuri, medicul veterinar concesionar Nan Ionel (și alții din zonă), împreună cu echipa, a putut vaccina antirabic în ultimi 5 ani toate localitățile concesionate.

Delta Dunării și luncile afluenților constituie cel mai periculos ecosistem din Europa, cu specii invazive, precum șacalii, care distrug întreaga faună, iar crescătorii de animale și siguranța publică sunt victimele sigure, nu bugetarii din birouri.

Negativ:

  • Delăsarea și nepăsarea mioritică, cu toate că acțiunea este gratuită.
  • Poliția/A.N.S.V.S.A./U.A.T. nu aplică amenzile la neînregistrare și castrare.
  • Poliția/Inspectorul agricol/Primăria nu aplică amenzi la „lăsarea liberă ori fără supraveghere a animalelor în spațiul public…”

„Cu toate că această campanie a fost gratuită, iar proprietarii de animale au fost informați în prealabil, s-au prezentat foarte puțini, iar autoritățile nu îi amendează conform obligativității și fișei postului pe care îl dețin și pentru care sunt plătiți de către contribuabili. Ca atare, vom demara procese prin „obligativitatea de a face”, începând de la Guvern la A.N.S.V.S.A., la Prefect, Primari și până la Inspectorul Agricol“ au precizat reprezentanții R.E.A.D.C.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*