Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“, sărbătorită la Tulcea printr-un ceremonial militar

Paradă militară în municipiul Tulcea. FOTO CJ Tulcea
Paradă militară în municipiul Tulcea. FOTO CJ Tulcea

Divizia Activă Dobrogea a sărbătorit sâmbătă, 27 octombrie, în Piața Civică din Tulcea, 140 ani de la înființare. Ceremonialul militar a fost organizat de Consiliul Județean Tulcea, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“, Primăria Municipiului Tulcea și Garnizoana Tulcea.  La această acțiune au participat vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea, subprefectul Corvin Bangu, viceprimarul municipiului, Petre Marinescu, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti“ Constanţa, colonel Florin Marian Barbu, comandantul Garnizoanei Tulcea, locotenent colonel Cosmin Frone și directorul filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“, Costin Scurtu.

Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Diviziei Active, înființată la 1 noiembrie 1878. Marea unitate a avut inițial reședința la Tulcea până în anul 1882, când a fost mutată la Constanța și a primit denumirea de Divizia Activă Dobrogea. Sub acest nume, divizia a participat la toate campaniile militare ale Armatei Române din secolul XX. Contribuția cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unități terestre de bază ale Armatei Române.

„Anul 1878 are o rezonanță istorică deosebită pentru noi, militari și civili din Dobrogea.  În urmă cu 140 de ani, la 14 noiembrie, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la România, după 460 de ani de dominație otomană. La acel măreț moment, autoritățile și armata română au fost întâmpinate la intrarea în străbuna provincie românească transdunăreană, „posesia vechilor noștri Domni”, cum scria în Ordinul către armată, semnat de către domnitorul Carol I, viitorul rege al României. Tot în acele zile fierbinți pentru suflarea dobrogeană, a luat ființă Divizia 9Activă. 

Dumneavoastră, cei din Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ sunteți continuatorii tradițiilor de luptă ale eroilor militari de la 1878, reuniți sub scutul Diviziei active înființate la 1 noiembrie 1878. Istoria ne reamintește cu mândrie că marea unitate a avut inițial reședința la Tulcea.

Nu pot decât să-mi exprim mândria că sunt dobrogean, că aparțin urmașilor unei comunități de oameni mândri, demni și plini de virtuți, care au scris pagini întregi în cartea istoriei, deloc ocolită  de vitregii, a poporului român. La mulţi  ani, Dobrogea! La mulţi ani, militari dobrogeni!“, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Petre Badea.

Manifestările din Piața Civică au cuprins ceremonialul militar și religios, defilarea gărzii de onoare pe strada Babadag, o expoziție de tehnică și armament, drill show, un concert al Fanfarei Militare a Forțelor Navale Române, condusă de col. dr. Cornel Ignat, reconstituiri istorice – moment artistic organizat de Asociația Culturală „Tomis“.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*