FOTO VIDEO Primăria Turcoaia a extins canalizarea în toată localitatea și a modernizat drumurile. Primarul Stelian Bălan are în plan refacerea școlii și construirea unui stadion multifuncțional

Primarul comunei Turcoaia, Stelian Bălan. FOTO Adrian Boioglu

Primăria comunei tulcene Turcoaia a făcut bilanţul la final de an. Pentru comunitate, anul care stă să plece a fost unul bun, cu multe realizări dar și cu premisele dezvoltării proiectelor din 2019.

 

Administrația locală a reușit extinderea canalizării la întreaga suprafață teritorială, a adus drumurile comunale la standarde de calitate și a făcut o suită de achiziții menite să îmbunătățească viața locuitorilor săi. Civilizația rurală se bazează în primul rând pe drumuri, apă-canal, și educație-învățământ. Iar primarul Stelian Bălan știe prea bine lucrurile acestea.

“Comuna Turcoaia este așezată pe o colină și când sunt ploi torențiale se formează șuvoaie iar străzile acoperite cu ape devin impracticabile. Nu se mai poate circula pe ele, torenții sapă râpe. Ca să le aducem la normal cheltuim foarte mult. Atunci ne-am gândit să băgăm toate utilitățile și să asfaltăm strada aceea cea mai expusă la viituri, de 700 de metri lungime. Am făcut toată lucrarea din bugetul local cu un preț extraordinar! În mod normal se ajungea la peste 200.000 de euro, cu toate lucrările, dar noi le-am făcut undeva la 80-85 de mii de euro cu canalizare, cu borduri, cu asfalt – e o lucrare care, nu mi-a venit să cred că aș putea s-o fac atât de ieftin” spune Stelian Bălan, primarul din Turcoaia.

S-a lucrat continuu nu doar la infrastructura drumului unde s-au excavat tone de substrat pentru ca să se introduca piatră și apoi asfalt, dar s-au construit și șanțuri adiacente pentru scurgerea apei de ploaie, iar acum șoseaua arată ca la carte. Drumurile bune atrag trafic mult, așa că problema aglomerației a apărut în scurt timp. Era clar că trebuie făcut ceva astfel încât toate mașinile care ajung în centru și își caută loc de staționare, să nu încurce circulația celoralti.

“Traficul în comună se desfășura anevoios și nu erau locuri de parcare. Am decis, undeva în zona dintre blocuri să demolăm o centrală termică care deservea blocurile în comunism și am făcut o parcare care are o utilitate nemaipomenită. Sunt 40-50 de locuri de parcare – este o zona centrală unde toată lumea are treabă și vine să parcheze” spune primarul tulcean.

Turcoaia este o comună mare unde trăiesc peste 3.000 de oameni și este în plină dezvoltare. Primarul și echipa sa caută să atragă bani pentru investiții pe toate căile posibile. Se scriu proiecte, se întocmesc dosare și aprobările vin. Nu cât ar vrea primarul, care dorește să își vadă localitatea cât mai arătoasă.

“Pe programul PNDL nu ți se aprobă mai mult de două investiții mari. Și atunci am decis să finalizăm canalizarea și să modernizăm drumurile în comună. Mai precis, avem aprobate și începute lucrările la 12 kilometri de canalizare ceea ce înseamnă finalizarea de proiect în procent de 99%, iar la drumuri comunale modernizate (vorbim de asfalt, cu borduri, tot, tot, tot) circa 15 kilometri, ceea ce înseamnă că aproape am terminat tot în comună cu asfaltul. În luna mai-iunie cel târziu, canalizarea va fi gata iar cu celălalt proiect “modernizare drumuri” suntem în faza de achiziție – deja avem înscrise trei firme candidate și vom stabili câștigătorul lucrării” explică Stelian Bălan.

Așadar, semne bune anul are, la Turcoaia. Pentru 2019 primăria vrea să duc la bun sfârșit toate investițiile demarate în 2018 plus alte câteva noi care sunt proaspăt semnate. Trebuie refăcută școala, urmează să fie cumpărate utilaje de constructii (excavator) și la rând pe planșa de proiectare stă ridicarea unui stadion multifuncțional. Toate astea înseamnă bani atrași de primărie din toate sursele posibile.

“Mă bucur că am putut să semnez o serie de contracte care se vor derula în 2019. Sunt contracte pe PNDL, pe GAL, pe FLAG, sunt pe AFIR plus că am reușit din bugetul local să investim bani în învățământ (am reabilitat împrejumuirea la școală generală). Avem un proiect semnat (pe PNDL) pentru reabilitarea școlii în valoare de 460.000 de euro dar problema gravă este că la momentul de față nu sunt constructori disponibili. Am mai semnat și un contract pentru realizarea în 2019 a unui stadion multifuncțional, tot din fonduri externe” spune primarul din Turcoaia.

Turcoaia nu înseamnă doar viața la țară. Localitatea are ambiții mari să iasă în lume, iar anul acesta primăria a pus pe roate un Festival al Cetăților care a atras vizitatori din toate zonele învecinate. Au fost turiști, au fost manifestări istorice, au fost ateliere de reconstituire antică și medievală – și toate au însemnat o reclamă foarte bună pentru comună. E prima dată în istorie când la Turcoaia se întâmplă un eveniment de o așa amploare.

“A fost pionierat aici, am vrut să scoatem în evidență atât istoria localității cât și turismul. Turismul în zonă a început să ia amploare. Am vrut să leg cumva Lacul Iacobdeal (care este foarte cunoscut în acest moment) de Cetatea Troesmis și Rezervația Munții Măcinului. A fost un festival care a mai avut și lacune dar în mare a ieșit bine, așa s-a văzut din exterior. La anu’ în 2019, cred că tot în perioada caldă a anului, vom face a doua ediție, și sperăm ca să îmbunătățim lucrurile” promite primarul Stelian Bălan.

O oră a vorbit primarul din Turcoaia despre proiecte, dezvoltare și modele de investiții, fără ca să se repete. Are o mapă impresionantă cu documentație și pe toate le știe pe de rost. Comuna pe care o administrează urmează linia dezvoltării și pare că s-a înscris pe o traiectorie care va ridica nivelul de trai locuitorilor săi. L-am întrebat la final pe primarul Stelian Bălan, care e proiectul lui de suflet, cel la care ține cel mai mult.

 “Proiectul meu de suflet a fost să bag apă din Dunăre în baltă, în zona îndiguită a comunei Turcoaia. Aici în Dobrogea suntem expuși secetei 80% din an. Acest proiect are o implicare personală și îl fac cu colaborarea unui mare fermier de aici din zonă și cu ajutorul ANIF. Suntem la 30% din realizarea proiectului dar sperăm că până în primăvară să îl finalizăm și să beneficiem de apă în lunile cu secetă. Și am plantat 27 hectare de plop, salcie și salcioara, ca să scăpăm de inundații” spune primarul din Turcoaia, cu aerul omului care știe că în urma lui va rămâne ceva, locuitorilor din sat.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*