Aproape 3.000 de persoane, din 15 de comune tulcene, au beneficiat de serviciile de depistare activă a tuberculozei în cadrul caravanei screening TB

2.829 de persoane din 15 de comune tulcene au beneficiat de serviciile de depistare activă a tuberculozei

Testarea gratuită a sănătății plămânilor asigurată de caravana de depistare activă a tuberculozei-Screening TB în cel mai amplu proiect de acest fel din România, inițiat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București a adus la caravană 2.829 de persoane din zona rurală a județului Tulcea, inclusiv în comune din Delta Dunării.

Grindu, Greci, Cerna, Topolog, Casimcea, Beidaud, Baia, Sarichioi, Valea Nucarilor, Mahmudia, Murighiol, Somova, Mihail Kogălniceanu, Frecăței și Jurilovca sunt comunele unde caravana a furnizat servicii radiologice vreme de aproape trei luni.

  • Din cele 2892 de persoane care au beneficiat de aceste servicii, în cazul a 93 de beneficiari au fost prelevate probe suplimentare (spută) în vederea depistării tuberculozei.
  • În acest moment, datorită intervenție caravanei de depistarea activă a tuberculozei, Screening TB, 11 tulceni se află deja în tratament împotriva acestei infecții respiratorii.
  • Din rândul beneficiari acestor serviciilor asigurate în cadrul proiectului european Screening TB, 6 persoane au fost internate în spital în vederea asigurării tratamentului complex de care au nevoie pentru vindecarea de tuberculoză.
  • Celelalte cazuri depistate pozitiv la infecția cu bacilul Koch, responsabil de tuberculoză, beneficiază de tratament ambulatoriu, nefiind nevoie de internarea în spital.

Ritmul prezentării la caravana Screening TB în județul Tulcea a fost unul alert pe toată perioada proiectului, echipa înregistrând zilnic un număr de cca 57 de persoane care au beneficiat de radiografii și alte analize conexe. Acest lucru a fost posibil datorită mobilizării realizate în aceste comunități de către Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și colaboratorii lor.

Toți acești pacienți beneficiază în acest moment de consiliere și suport din partea celorlalți parteneri din proiect care asigură aceste servicii prin intermediul foștilor pacienți / peer suport coordonați de ASPTMR și de serviciile echipelor multidisciplinare ale UNOPA.

Județul Tulcea face parte din zona roșie în ceea ce privește incidența cazurilor de tuberculoză, cu 89 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, la nivelul anului 2019.

Până acum19 județe au beneficiat sau beneficiază de serviciile caravanelor Screening TB.

Caravana Screening TB asigură accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București cu sprijinul Ministerului Sănătății.

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei în județul Tulcea a fost realizată de Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect și a fost posibilă datorită sprijinului acordat de autorităţile locale, de rețeaua de asistență medicală comunitară prin implicarea echipelor comunitare integrate – asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali – și a medicilor de familie, proiectul beneficiind, totodată, de suportul Direcției de Sănătate Publică Tulcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*