Ansamblul tulcean „Baladele Deltei” participă la Festivalul folcloric internațional „Trandafir de la Moldova”

Ansamblul Baladele Deltei

În perioada 3 – 7 octombrie, la Iași se desfășoară cea de-a 50-a ediție a prestigiosului Festival folcloric internațional „Trandafir de la Moldova”.

Invitat la această ediție jubiliară, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a pregătit un program deosebit: suite de dansuri populare din zona Dobrogei – Geambășeasca, Sârba de la Consul, Cadâneasca, Hora, Gârliceanca, Baicoliu -, precum și dansuri populare turcești; soliști vocali: Laura Feraru va interpreta „Barcagiu, eu te-aș ruga”, Laura Mocăniță – „Trandafiru-i ghiurghiuliu”, Georgeta Nichifor – „Zi-i din fluier și cimpoi”, Costel Atanasof – „Bată-te focul, mândruță”; format din Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Feraru, Răzvan Poșchină și Laura Mocăniță, grupul vocal va cânta, acompaniat de orchestra dirijată de Aurelian Croitoru, „Din Dobrogea mea bătrână” și „Dunăre, pe apa ta”.

Ca expresie a bogăției etnofolclorice dobrogene, Ansamblul „Baladele Deltei” va prezenta la Iași două obiceiuri incluse în 2017, pe 9 și 10 decembrie, la Tulcea, în spectacolul „Nuntă mare, dobrogeană, cu alai tot pe sprânceană”, text și scenariu – Theodor Vasilescu; regia artistică și coregrafia – Theodor Vasilescu și Ștefan Coman. Este vorba de „Cântecul Bradului”, precedat de urarea „Bună să fie, clipa în care/ Aici în Deltă, ați poposit!/ Noi cu drag spunem, cu încântare,/ Aici la nuntă, bine ați venit,/ Suntem ca munții cinci vornicei/ Doi ai miresei, mirelui trei/ Și vom petrece toți împreună/ Cu vinul bun și cu voie bună/ C-o sârbă bună, și-o geampara/ C-așa-i la noi în Dobrogea!”, și de „Legătoare”.

La eveniment vor participa: Ansamblul „Mugurelul” al USAMV – Iași, Fanfara de la Chetriș – Iași, Ansamblul „Sârba cu năframă” din Hârlău (Iași), Ansamblul de dansuri „Trei generații” din Heleșteni (Iași), Formația de dansuri tradiționale din Pârcovaci (Iași), Grupul de fluierași de la Sticlăria-Scobinți (Iași), Ansamblul folcloric „Românașul” din Albești (Mureș), Ansamblul folcloric „Dor bucovinean” din Botoșana (Suceava), Ansamblul folcloric „Nikola Ginov” din Burgas (Bulgaria), Grupul „Parpaiun” din Mondovi (Italia), Ansamblul folcloric „Arcușul” – Sărata Galbenă, raionul Hâncești (Republica Moldova), Grupul vocal „Perla” și Orchestra „Mugurelul” din Cernăuți (Ucraina), Grupul vocal „Oberih” din Zastavna, Cernăuți, Ansamblul Universității Pedagogice de Stat din Vinnytsia (Ucraina).

Festivalul este organizat de Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*