Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării anunță noutățile privind prohibiția la pescuit

Delta Dunarii. FOTO Adrian Boioglu

La sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a avut loc o nouă ședință a Comitetului Pescăresc în care s-au discutat aspecte legate de neincluderea în forma prezentată de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) a Ordinului privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2019. De asemenea, lipsesc și câteva propuneri formulate de Asociațiile pescărești la întâlnirea de la Constanța din data de 4 decembrie 2018.

La întâlnirea Comitetului Pescăresc s-a convenit ca reprezentanții ARBDD să facă o deplasare la sediul ANPA București împreună cu reprezentanți ai comunităților pescărești pentru aducerea la cunoștința conducerii ANPA a doleanțelor pescarilor.

După încheierea întâlnirii Comitetului Pescăresc a sosit la sediul ARBDD forma finală a propunerii de Ordin de prohibiție 2019, agreată de ANPA, cu solicitarea de a trimite punctul de vedere al instituției până la data de 9 ianuarie ora 12.00.

Pe lângă eliminarea propunerii ARBDD ca pescuitul la crap în 2019 să fie Catch&Release, din forma propusă de ANPA lipsesc și două propuneri ale asociațiilor de pescari.

Ca atare, ARBDD a transmis observațiile la forma finală a Ordinului privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2019 și punctul de vedere ce include și cerințele enumerate la întrunirea Comitetului Pescăresc de către reprezentanții comunităților locale.

Toate aceste demersuri instituționale ARBDD/ANPA bazate pe propunerile rezultate din întâlnirile cu comunitățile pescărești din RBDD respectă un principiu de bază al administrării unei arii protejate aflată în rețeaua MAB-UNESCO unde incluziunea și participațiunea populației locale la luarea deciziilor sunt elemente esențiale.

Din LEGEA Nr. 52 din 21 ianuarie 2003 privind transparența decizională în administrația publică

„… să stimuleze participarea activă a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a actelor normative.
b) consultarea cetățenilor şi a asociațiilor legal constituite, la inițiativa autorităților publice, în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative;
c) participarea activă a cetățenilor la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative.“

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*