Acțiune a polițiștilor tulceni pentru disciplinarea participanților la traficul rutier

Echipaj de poliție din cadrul IPJ Tulcea. FOTO IPJ Tulcea

În perioada 20 – 26 august, Poliţia Rutieră Tulcea desfăşoară pe raza județului, acţiuni pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și conștientizarea participanților la trafic cu privire la pericolul la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație.

Din datele statistice a rezultat că, în perioada 1 ianuarie – 20 august, pe drumurile deschise circulaţiei publice din judeţul Tulcea s-au produs 37 accidente rutiere grave (-6 față de aceeași perioadă a anului trecut) soldate cu decesul a 8 persoane (-2 față de acceași perioadă a anului trecut) şi rănirea gravă a altor 33 (-14 față de acceași perioadă a anului trecut).

Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere au fost: viteza (în cazul a 12 accidente), conducerea sub influența alcoolului (pentru 4 accidente), abateri săvârșite de bicicliști (pentru 3 accidente), neacordarea priorităţii de trecere pietonilor și vehiculelor (pentru 3 accidente).

Obiectivele acțiunii sunt: creşterea vizibilităţii poliţiei rutiere, prin prezenţa activă a lucrătorilor pe sectoarele de drum cu risc rutier ridicat; combaterea conducerii pe drumurile publice a autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa alcoolului; respectarea regimului legal de viteză; combaterea deplasării neregulamentare a pietonilor pe drumurile publice; respectarea normelor rutiere de către bicicliști și căruțași.

Pentru a circula în condiții de siguranță, Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea face următoarele recomandări participanților la traficul rutier:

  • Bicicletele trebuie conduse pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament.
  • La schimbarea direcției de mers, conducătorul unei biciclete trebuie să se asigure temeinic și să semnalizeze din timp intenția de a vira. Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei.
  • Traversarea drumurilor publice se face numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora, pe la colțul străzilor, după o asigurare în prealabil că, din ambele sensuri, nu se apropie niciun autovehicul
  • Pietonii nu trebuie să se angajeze în traversarea străzii în fugă, prin fața sau prin spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în stații
  • Toți participanții la trafic trebuie să respecte culorile semaforului electric.
  • Circulația pietonilor se face numai pe trotuare, iar, în lipsa acestora, pe potecile laterale ale drumului public
  • Conducătorii de vehicule cu tracțiune animală trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, certificatul de înregistrare, iar pe vehicul montate plăcuțele cu numărul de înregistrare
  • Conducătorii de vehicule cu tracțiune animală trebuie să nu conducă vehiculul când se află sub influența alcoolului,
  • Conducătorii de vehicule cu tracțiune animală trebuie să semnalizeze schimbarea direcției de mers cu brațul și să se asigure că din față sau din spate nu circulă vehicule cărora le pot pune în pericol siguranța deplasării;
  • De la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă, conducătorii de vehicule cu tracțiune animală nu au voie să circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante și fără ca vehiculul să aibă la partea din față un dispozitiv cu lumină albă sau galbenă, iar în partea din spate un dispozitiv cu lumină roșie, amplasate pe partea laterală stângă

Atenție: Conform art. 166 din Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, ,,pe timp de noapte, pietonul sau persoana asimilată acestuia care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescente-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri”.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*