Copiii din C.A. Rosetti, Murighiol și Topolog au fost vizitați de medicul stomatolog

Copiii din județul Tulcea au primit atenția stomatologică de care aveau nevoie. FOTO Asociația Merci Charity Boutique

232 de copii din comunele tulcene C.A. Rosetti, Murighiol și Topolog au primit gratuit profilaxie dentară și tratament non-invaziv prin cabinetul stomatologic mobil al Asociației Merci Charity Boutique.

În perioada iulie – septembrie, 232 de copii cu vârste între 4 și 14 ani din județul Tulcea au beneficiat de intervenții stomatologice pentru prevenirea cariilor dentare, tratament non-invaziv în cabinetul stomatologic mobil și educație pentru sănătate orală prin proiectul “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță” finanțat prin programul „În stare de bine”.

În județul Tulcea, numai 14 cabinete de medicină dentară din mediul rural au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Tulcea deși în județul Tulcea există 46 de comune și 133 de sate, și numai în aceste cabinete copiii pot beneficia de dreptul la asistență dentară gratuită.

Asociația Merci Charity Boutique, prin cabinetul stomatologic mobil pe care îl deține, a venit în sprijinul copiilor din comunele C.A. Rosetti, Murighiol și Topolog prin proiectul “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță”. Astfel, 232 de copii din satele C.A. Rosetti, Letea, Periprava, Murighiol, Sarinasuf, Dunavățu de Jos, Plopu și Topolog, Sâmbăta Nouă, Cerbu, Făgărașu Nou, Calfa au beneficiat de 1.256 de intervenții de profilaxie și tratament stomatologic în cabinetul stomatologic mobil al asociației efectuate de o echipă de 8 medici dentiști voluntari. De asemenea, în cadrul unei sesiuni de igienă și nutriție pentru sănătate orală, copiii au aflat cum se face corect periajul dentar și ce înseamnă o alimentație sănătoasă, prin informarea copiilor și a părinților asupra efectelor negative ale consumului de zahăr. Copiii au primit gratuit și pastă de dinți și periuță și ghidul de nutriție “Povestea lui Mofturos”.

Din datele colectate de la beneficiari, a rezultat un număr mediu de dinți afectați de cariile dentare de 5,42 dinți/copil, peste limita superioară a mediei europene situată între 0,5 și 3,5 dinți afectați de cariile dentare la vârsta de 12 ani conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Echipa a efectuat 1.256 de proceduri dentare: a tratat 420 de carii și a efectuat 476 de sigilări dentare cu o medie de 2 sigilări/copil ceea ce înseamnă că 4 dinți au fost salvați la fiecare copil. Numai unul din trei copii a mai fost la medicul stomatolog până acum. Valoarea totală a intervenției în aceste comunități include valoarea intervențiile orale și pachetul de igienă dentară (pastă, periuță, suport și ghid de nutriție) este 277.821 ron.

Echipa a informat părinții despre dreptul fiecărui copil la asistență stomatologică gratuită într-un cabinet în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea și a furnizat lista acestor cabinete disponibilă pe: http://www.cnas.ro/castl/

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*